Tri brza recepta za koje vam treba paradajz sos

Za sve one brze obroke koje želite da budu gotovi dok se ukućani raspreme, najvažnije je da imate dobar paradajz sos u zalihi. Treba vam recept? Donosimo vam tri prijedloga.

1. Piletina u paradajz sosu na talijanski način

Otkošteni batak (ili drugi dio piletine po izboru) uvaljajte u mješavinu brašna, gustina ili tapioka brašna, soli, začinskog suhog bilja i granuliranog bijelog luka. Prepržite na maslinovom ulju na srednje jakoj vatri, dok ne porumeni. Izvadite iz tave. Tavu obrišite, a potom u njoj prepržite bijeli luk. Dodajte sos od paradajza, vrhnje za kuhanje i malo mlijeka. Pustite da proključa. Začinite sa malo ljuspica chillija i 400 grama isitnjenog špinata. Pustite špinat da se razmekša, otprilike 3 minute. Potom vratite piletinu u sos, dok se ne zagrije dovoljno i sjedini. Servirajte sa prilogom po želji.

Piletina u paradajz sosu na italijanski način

2. Punjene tikvice sa paradajz sosom

Možda vam se naprvu ne čini kao obećavajuće, ali vjerujte nam na riječ – ovakve još niste probali. Polovice tikvica izdubite kao čamce. Potom na ulju prepržite mljevenu puretinu ili piletinu. Pomiješajte sa odabranom kuhanom žitaricom: quinoa, proso ili kuskus. Možete dodati i povrća po želji. Začinite bosiljkom, origanom, solju i biberom. Sastavite meso, žitarice i dodajte paradajz sosa toliko da se sjedini, te pustite da baci ključ. Tom smjesom punite tikvice koje ste već začinili i zapekli u rerni 15ak minuta. Ostatak paradajz sosa stavite oko tikvica da čamci ‘plivaju’ u njemu. Vratite u rernu na još 15-ak minuta, da se još zapeče. Po želji dodajte sir.

Punjene tikvice sa paradajz sosom

3. Tjestenina sa paradajz sosom

Bit će kao da izmišljamo toplu vodu, ali evo nekoliko prijedloga kako da unesete nove momente, tako da se učini da nudite potpuno novo jelo. 

Skuhajte tjesteninu al dente. Preferirajte integralnu ili bezglutensku tjesteninu. Igrajte se sa vrstama i oblicima. Potpuno je drugačije kada se sos uvuče u šupljine tzv.fussili tjestenine spiralnog oblika ili kada se napune šupljine penne tjestenine. 

Umak izlijte u šerpicu  gdje ste već zagrijali maslinovo ulje i prepržili istinjeno čehno bijelog luka. Dodajte bosiljka po želji kao i so. Ukoliko želite varijantu sa mesom, junetinu ili puretinu propržite na glavici luka uz dodatak soli i začina. Potom pomiješajte sa prethodno zagrijanim sosom. Ako ste u žurbi, možete koristiti kvalitetnu tunjevinu iz konzerve. 

Za ljepšu teksturu sosa, sačuvajte nekoliko kašika vode u kojoj se kuhala tjestenina i dodajte u umak, te pustite da proključa. 

Nakon serviranja, možete dodati komadiće sira, maslina, cherry paradajza. Ako vam treba magija kojom djeca jedu povrće, onda izdinstajte crvenu papriku, patlidžan i tikvicu, izblendajte u teksturu sosa i pomiješajte sa već gotovim sosom od paradajza. Povrće možete pripremiti i dan prije.

Tjestenina sa paradajz sosom

Nadamo se da smo vam riješili dobar dio jelovnika za narednu sedmicu i da ovi recepti ulaze u vaš redovni meni. Ispod možete pronaći potrebne sastojke pomenute u receptima.

Možda vam se svidi

Kako koristiti med u kuhanju?

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu.  KAKO ZAMIJENITI...

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2.  Na...

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Miris kuhanog voća uz dašak karanfilića (klinčića) nas vraća u djetinjstvo. Kompot ili hošaf je već stoljećima dio tradicije i sofri. Savršen način da se suho i svježe voće iskoristi, pretvori u poslasticu i iskoristi benefite. Ovaj napitak je naročito koristan zimi,...

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove...

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

Ponestaje ideja za aktivnosti tokom vikenda? Nemojte se prepuštati udobnosti kauča, filmskim maratonima i nezdravim grickalicama. Donosimo vam ideje za 3 lokacije u okolini Sarajeva koje možete posjetiti ovog vikenda i otići na izlet. A, kao bonus savjet, dajemo ideje...

Maksuz slani recept by Gurmanski zalogajčići

Maksuz slani recept by Gurmanski zalogajčići

Po struci profesorica turskog jezika i majka dvoje djece Elida iz Sarajeva svoju ljubav prema kuhanju svakodnevno djeli na instagram profilu Gurmanski zalogajčići. "Uživam tražiti zdravije alternative slatkih ali i slanih jela, i iako volim probati jela iz različitih...

Maksuz slatki recept by Elma

Maksuz slatki recept by Elma

Elmas"s kitchen je instagram profil na kojem možete pronaći razne recepte za slatke poslastice i slana jela. Vlasnica ovog profila je novinarka koja već 17 godina eksperimetiše sa hranom. Po zanimanju je kaže, majka dvogodišnje djevojčice. U nastavku pročitajte Elmin...

Tri poklona za “Dan zaljubljenih”

Tri poklona za “Dan zaljubljenih”

Ako vam nedostaje ideja za Dan zaljubljenih mi vam donosimo naše preporuke. Suština poklona je osjećaj koji izazovete kod osobe kojoj poklanjate. Sama činjenica da ste mislili na dragu osobu već mnogo znači, a ako tome dodate i efekat iznenađenja na dobrom ste putu....

Zdravo može biti i slatko!

Zdravo može biti i slatko!

Za gotovo svaki prirodni lijek se savjetuje svakodnevna upotreba u određenim dozama. Zbog ubrzanog načina života nismo nekad u mogućnosti u potpunosti se posvetiti tome a unosimo sve potrebne vitamine i minerale u svoj organizam. Zato vam je Maksuz pripremio Maksuz...