Za sve one brze obroke koje želite da budu gotovi dok se ukućani raspreme, najvažnije je da imate dobar paradajz sos u zalihi. Treba vam recept? Donosimo vam tri prijedloga.
1. Piletina u paradajz sosu na talijanski način
Otkošteni batak (ili drugi dio piletine po izboru) uvaljajte u mješavinu brašna, gustina ili tapioka brašna, soli, začinskog suhog bilja i granuliranog bijelog luka. Prepržite na maslinovom ulju na srednje jakoj vatri, dok ne porumeni. Izvadite iz tave. Tavu obrišite, a potom u njoj prepržite bijeli luk. Dodajte sos od paradajza, vrhnje za kuhanje i malo mlijeka. Pustite da proključa. Začinite sa malo ljuspica chillija i 400 grama isitnjenog špinata. Pustite špinat da se razmekša, otprilike 3 minute. Potom vratite piletinu u sos, dok se ne zagrije dovoljno i sjedini. Servirajte sa prilogom po želji.
2. Punjene tikvice sa paradajz sosom
Možda vam se naprvu ne čini kao obećavajuće, ali vjerujte nam na riječ – ovakve još niste probali. Polovice tikvica izdubite kao čamce. Potom na ulju prepržite mljevenu puretinu ili piletinu. Pomiješajte sa odabranom kuhanom žitaricom: quinoa, proso ili kuskus. Možete dodati i povrća po želji. Začinite bosiljkom, origanom, solju i biberom. Sastavite meso, žitarice i dodajte paradajz sosa toliko da se sjedini, te pustite da baci ključ. Tom smjesom punite tikvice koje ste već začinili i zapekli u rerni 15ak minuta. Ostatak paradajz sosa stavite oko tikvica da čamci ‘plivaju’ u njemu. Vratite u rernu na još 15-ak minuta, da se još zapeče. Po želji dodajte sir.
3. Tjestenina sa paradajz sosom
Bit će kao da izmišljamo toplu vodu, ali evo nekoliko prijedloga kako da unesete nove momente, tako da se učini da nudite potpuno novo jelo.
Skuhajte tjesteninu al dente. Preferirajte integralnu ili bezglutensku tjesteninu. Igrajte se sa vrstama i oblicima. Potpuno je drugačije kada se sos uvuče u šupljine tzv.fussili tjestenine spiralnog oblika ili kada se napune šupljine penne tjestenine.
Umak izlijte u šerpicu gdje ste već zagrijali maslinovo ulje i prepržili istinjeno čehno bijelog luka. Dodajte bosiljka po želji kao i so. Ukoliko želite varijantu sa mesom, junetinu ili puretinu propržite na glavici luka uz dodatak soli i začina. Potom pomiješajte sa prethodno zagrijanim sosom. Ako ste u žurbi, možete koristiti kvalitetnu tunjevinu iz konzerve.
Za ljepšu teksturu sosa, sačuvajte nekoliko kašika vode u kojoj se kuhala tjestenina i dodajte u umak, te pustite da proključa.
Nakon serviranja, možete dodati komadiće sira, maslina, cherry paradajza. Ako vam treba magija kojom djeca jedu povrće, onda izdinstajte crvenu papriku, patlidžan i tikvicu, izblendajte u teksturu sosa i pomiješajte sa već gotovim sosom od paradajza. Povrće možete pripremiti i dan prije.
Nadamo se da smo vam riješili dobar dio jelovnika za narednu sedmicu i da ovi recepti ulaze u vaš redovni meni. Ispod možete pronaći potrebne sastojke pomenute u receptima.
- Sos volovsko srce (paradajz sos) 330gr4,00KM
- Tikvica cukini3,00KM – 6,00KM
- Špinat2,50KM – 5,00KM
- Paradajz šeri (cherry)3,00KM – 10,00KM
- Luk crveni1,50KM – 3,00KM
- Bijeli luk4,20KM – 14,00KM
- Bosiljak suhi3,00KM – 30,00KM
- Origano mljeveni suhi3,00KM – 30,00KM
- Bijeli luk u granulama2,00KM – 20,00KM
- Biber mješavina5,00KM – 50,00KM
- Quinoa2,50KM – 25,00KM
- Proso0,60KM – 6,00KM