Zašto su pistacije savršena grickalica?

Pistacije su odlična grickalica jer su pune nutrijenata, jako ukusne i zabavno ih je jesti. A za koga i kada su one idealne? Pročitajte u nastavku.

Ritual otvaranja i jedenja pistacija omogućava nam da svjesno jedemo. Pustimo našim receptorima da uživaju u okusu bez nesvjesnog prejedanja. Ova grickalica je puna vlakana i proteina, stoga ne čudi da se nakon konzumacije pistacija osjećamo sitim. Nemamo potrebu za dodatnim posezanjem za hranom. Pistacije su zbog toga jedna od glavnih namirnica u kreiranju nutritivno bogatih jelovnika za one koji žele da izgube suvišne kilograme, navodi se u izvorima medicinskih naučnih radova.

Ali, moramo priznati pistacija u varijanti poslastice – kao sladoled, namaz ili dodatak kolačima, je jedan od trendova za koje se nadamo da će ući u klasike!

Reguliše šećer i pomaže hemoglobinu

Nutricionisti preporučuju ovu namirnicu i za dijabetičare, inzulinsku rezistenciju, ali i one koji imaju problema sa anemijom. Obiluju vitaminom B6 koji se preporučuje za regulaciju šećera u krvi i pomaže formiranju hemoglobina.

Ukoliko se borite sa nekom od navedenih poteškoća, zasigurno ste uveli i fizičku aktivnost u svoju svakodnevnicu. Stoga je dobro znati da samo 30ak grama pistacija ima više kalija od pola banane. Ako tome još dodamo da ima manje šećera od banane, dali smo vam dovoljno dobar razlog da već od narednog treninga ne izlazite bez šake pistacija i whey proteinskih kuglica.

Je li to sve?

Naravno da nije! Koliko je vrijedan ovaj plod, govori i to da su provedene i mnoge studije. One su dokazale djelovanje antioksidanata, minerala i vitamina koji se nalaze u njemu. Lutein i vitamin E, polifenoli i tokoferoli povoljno utiču na zdravlje očiju, srca i probavnih organa, a njihova bioraspoloživost ih čini lahkim za apsorpciju u naš organizam.

I ne osjećajte grižu savjest što ovaj tekst čitate sa svog ekrana dok grickate pistacije. One sadrže i lutein i zeaksantin koji štite oči od oštećenja uzrokovanih plavim svjetlom.

I onda – koliko grama da vam spakujemo?

Proizvodi koji se spominju u tekstu

Možda vam se svidi

TOP 5 namirnica bogatih vlaknima

TOP 5 namirnica bogatih vlaknima

Vlakna su od izuzetne važnosti za pravilan rad probavnog sistema, ali i za funkcionisanje cijelog organizma.  Vlakna se najjednostavnije unose redovnom konzumacijom svježeg voća i povrća, a mi vam otkrivamo koje to namirnice imaju najveću koncentraciju vlakana;...

Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Brzo, jednostavno, ukusno i zdravo Smokva, voćna kraljica koja simbolizuje kasno ljeto i najavu jeseni. Neko ih voli svježe, neko sušene, od njih mogu da se naprave različite slastice za zimu, ali i kolači. Butik ZDRAVE hrane vam donosi brz i jednostavan recept za...

Brza BUTIK salata

Brza BUTIK salata

Ljeto je, temperature su (pre)visoke i ma koliko ste gladni razmišljate samo o zdravim, laganim, hranjivim i obrocima za koje ne treba mnogo vremena da se pripreme. Postoje različite kombinacije za hladne salate i sve ovisi o ličnom ukusi i šta volite da jedete, ali...

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat s povrćem odličan je način da u organizam unesete vlakna i minerale, a u isto vrijeme uživate u neobičnom, ali ukusnom jelu. Batat je bogat i beta karotenom te vitaminom A i za razliku od bliskog rođaka krompira nutritivno bogat, ali kalorijski dosta...

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Karfiol i batat; povrće o kom jako malo znamo, a izuzetno je iskoristivo za pripremu raznih jela tokom cijele godine.  Karfiol je zelenasta i korijenasta biljka koja sadrži kalij, kalcij, magenzij, mangan, željezo, bakar i spektar vitamina B . Karfiol pomaže očuvanju...

Kako koristiti med u kuhanju?

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu.  KAKO ZAMIJENITI...

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2.  Na...

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Miris kuhanog voća uz dašak karanfilića (klinčića) nas vraća u djetinjstvo. Kompot ili hošaf je već stoljećima dio tradicije i sofri. Savršen način da se suho i svježe voće iskoristi, pretvori u poslasticu i iskoristi benefite. Ovaj napitak je naročito koristan zimi,...

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove...

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

Ponestaje ideja za aktivnosti tokom vikenda? Nemojte se prepuštati udobnosti kauča, filmskim maratonima i nezdravim grickalicama. Donosimo vam ideje za 3 lokacije u okolini Sarajeva koje možete posjetiti ovog vikenda i otići na izlet. A, kao bonus savjet, dajemo ideje...