Po struci profesorica turskog jezika i majka dvoje djece Elida iz Sarajeva svoju ljubav prema kuhanju svakodnevno djeli na instagram profilu Gurmanski zalogajčići.
“Uživam tražiti zdravije alternative slatkih ali i slanih jela, i iako volim probati jela iz različitih kuhinja, prednost uvijek ima naša tradicionalna bosanska kuhinja. Trudim se da naša ishrana bude izbalansirana i da djeca steknu zdrave navike kad je hrana u pitanju”, kazala je Elida.
Slobodno vrijeme voli provoditi u prirodi sa svojom porodicom ili čitajući knjige. Za Maksuz ramazanski recept Elida je priremila sogan dolmu. Pročitajte recept!
Sogan dolma
Potrebno: 3 glavice crvenog luka srednje veličine.
Za fil: 300 g mljevene junetine(vrat) 120 g riže okruglog zrna 1 kašika paradajz paste 3 kašike mljevenog začina(paradajz, paprike, mrkva, crveno i bijeli luk) 3 kašike ulja, sol, biber.
Sastojke za fil dobro sjediniti i ostaviti u frižideru na par sati po mogućnosti. Luk očistiti i takav ubaciti u proključalu vodu da kuha tako 5-6 minuta. Izvaditi i ohladiti. Nakon što se ohladi, pažljivo odvajati listove a potom ih filovati. Poredati u šerpu i zaliti sljedećom smjesom; voda, mljeveni začin, paradajz pasta i paradajz sos. Gore navedenog sipati toliko da glavice luka budu prekrivene vodo. Staviti na ringlu i uključiti na max dok proključa, a zatim smanjiti na npr 2/9 i pustiti da lagano krčka 1 h. Servirati uz domaći kajmak.
Crveni luk naruči na: https://butikzdravehrane.ba/proizvod/luk-crveni/