Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju.

Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu. 

KAKO ZAMIJENITI ŠEĆER MEDOM?

Med može zamijeniti šećer u skoro svim jelima, međutim važno je znati da će uticati i na teksturu. Stoga, možete da jednu šolju šećera zamijenite sa dvije kašike manje od jedne šolje meda, tome dodate četvrtinu kašičice sode te umanjite tečnost u ostatku recepta za tri kašike. Čini se kao viša matematika? Ali ovim postupkom možete dobiti novo iskustvo jela za koje ste možda do sada mislili da je i dosadno! Na ovaj način, svakom kolaču možete dati potpuno novi identitet.

MED U MARINADAMA

Osim u kolačima, med služi kao odlična marinada, naročito za piletinu. Enzimi meda omekšavaju meso. Brza varijanta marinade koja uvijek pali je da pomiješate jednake omjere meda i kisele tečnosti, poput sirćeta ili soka cijeđene narandže – naprimjer četvrtinu šolje, te tome dodate dvije kašike soja sosa, zgnječeno čehno bijelog luka i pola kašičice naribane korice narandže ili đumbira. Kada to dobro izmiješate, dobro utrljajte u meso i ostavite da odstoji u frižideru barem pola sata prije kuhanja.

MED KAO DRESING

Još jedna slana varijanta korištenja meda je kao preliv za salatu. Slatkoća meda dodatno pojačava okus salate, dodajući dubinu i kompleksnost u okus zelenog lišća. Također, pomaže u balansiranju okusa sa ostalim sastjcima. Ovdje se potpuno možete igrati sa okusima – med, senf, sok limuna, maslinovo ulje kao i sa sastojcima salate. 

MED KAO ZAČIN GRICKALICAMA

Sumnjamo da ga odveć ne stavljate u smoothije, ali da li ste ikada med miješali sa orašastim plodovima i pekli ih tako? Evo ideje da kreirate grickalice sa vlastitim pečatom. Dvije šolje orašastih plodova po želji uvaljajte u smjesu od dvije kašike meda, kašike otopljenog putera i prstohvata soli. Možete dodati i začine poput cimeta, čilija ili granuliranog bijelog luka. Poredajte na papir za pečenje i sušite u rerni na 160 stepeni dok ne dobiju lijepu, zlatnu boju.

PRAZNICI NE MOGU BEZ MEDENJAKA, A MEDENJACI NE MOGU BEZ MEDA

I na kraju ne zaboravite na medenjake i sve suhe kolače na bazi meda. Standardni omjer za puteraste keksiće je 1 udio putera:1udio šećera:1udio jaja:2 udjela brašna. S obzirom na vlažnost meda, držite se one formule sa početka, tako da smanjite omjer meda i povećate količinu brašna, te se igrate sa dodacima – začin za medenjake, cimet, đumbir, itd. Pecite na 160 stepeni 10-12 minuta.

Ove godine, praznici mogu da budu baš medeni! 

Možda vam se svidi

TOP 5 namirnica bogatih vlaknima

TOP 5 namirnica bogatih vlaknima

Vlakna su od izuzetne važnosti za pravilan rad probavnog sistema, ali i za funkcionisanje cijelog organizma.  Vlakna se najjednostavnije unose redovnom konzumacijom svježeg voća i povrća, a mi vam otkrivamo koje to namirnice imaju najveću koncentraciju vlakana;...

Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Brzo, jednostavno, ukusno i zdravo Smokva, voćna kraljica koja simbolizuje kasno ljeto i najavu jeseni. Neko ih voli svježe, neko sušene, od njih mogu da se naprave različite slastice za zimu, ali i kolači. Butik ZDRAVE hrane vam donosi brz i jednostavan recept za...

Brza BUTIK salata

Brza BUTIK salata

Ljeto je, temperature su (pre)visoke i ma koliko ste gladni razmišljate samo o zdravim, laganim, hranjivim i obrocima za koje ne treba mnogo vremena da se pripreme. Postoje različite kombinacije za hladne salate i sve ovisi o ličnom ukusi i šta volite da jedete, ali...

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat s povrćem odličan je način da u organizam unesete vlakna i minerale, a u isto vrijeme uživate u neobičnom, ali ukusnom jelu. Batat je bogat i beta karotenom te vitaminom A i za razliku od bliskog rođaka krompira nutritivno bogat, ali kalorijski dosta...

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Karfiol i batat; povrće o kom jako malo znamo, a izuzetno je iskoristivo za pripremu raznih jela tokom cijele godine.  Karfiol je zelenasta i korijenasta biljka koja sadrži kalij, kalcij, magenzij, mangan, željezo, bakar i spektar vitamina B . Karfiol pomaže očuvanju...

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2.  Na...

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Miris kuhanog voća uz dašak karanfilića (klinčića) nas vraća u djetinjstvo. Kompot ili hošaf je već stoljećima dio tradicije i sofri. Savršen način da se suho i svježe voće iskoristi, pretvori u poslasticu i iskoristi benefite. Ovaj napitak je naročito koristan zimi,...

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove...

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

Ponestaje ideja za aktivnosti tokom vikenda? Nemojte se prepuštati udobnosti kauča, filmskim maratonima i nezdravim grickalicama. Donosimo vam ideje za 3 lokacije u okolini Sarajeva koje možete posjetiti ovog vikenda i otići na izlet. A, kao bonus savjet, dajemo ideje...