Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju.

Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu. 

KAKO ZAMIJENITI ŠEĆER MEDOM?

Med može zamijeniti šećer u skoro svim jelima, međutim važno je znati da će uticati i na teksturu. Stoga, možete da jednu šolju šećera zamijenite sa dvije kašike manje od jedne šolje meda, tome dodate četvrtinu kašičice sode te umanjite tečnost u ostatku recepta za tri kašike. Čini se kao viša matematika? Ali ovim postupkom možete dobiti novo iskustvo jela za koje ste možda do sada mislili da je i dosadno! Na ovaj način, svakom kolaču možete dati potpuno novi identitet.

MED U MARINADAMA

Osim u kolačima, med služi kao odlična marinada, naročito za piletinu. Enzimi meda omekšavaju meso. Brza varijanta marinade koja uvijek pali je da pomiješate jednake omjere meda i kisele tečnosti, poput sirćeta ili soka cijeđene narandže – naprimjer četvrtinu šolje, te tome dodate dvije kašike soja sosa, zgnječeno čehno bijelog luka i pola kašičice naribane korice narandže ili đumbira. Kada to dobro izmiješate, dobro utrljajte u meso i ostavite da odstoji u frižideru barem pola sata prije kuhanja.

MED KAO DRESING

Još jedna slana varijanta korištenja meda je kao preliv za salatu. Slatkoća meda dodatno pojačava okus salate, dodajući dubinu i kompleksnost u okus zelenog lišća. Također, pomaže u balansiranju okusa sa ostalim sastjcima. Ovdje se potpuno možete igrati sa okusima – med, senf, sok limuna, maslinovo ulje kao i sa sastojcima salate. 

MED KAO ZAČIN GRICKALICAMA

Sumnjamo da ga odveć ne stavljate u smoothije, ali da li ste ikada med miješali sa orašastim plodovima i pekli ih tako? Evo ideje da kreirate grickalice sa vlastitim pečatom. Dvije šolje orašastih plodova po želji uvaljajte u smjesu od dvije kašike meda, kašike otopljenog putera i prstohvata soli. Možete dodati i začine poput cimeta, čilija ili granuliranog bijelog luka. Poredajte na papir za pečenje i sušite u rerni na 160 stepeni dok ne dobiju lijepu, zlatnu boju.

PRAZNICI NE MOGU BEZ MEDENJAKA, A MEDENJACI NE MOGU BEZ MEDA

I na kraju ne zaboravite na medenjake i sve suhe kolače na bazi meda. Standardni omjer za puteraste keksiće je 1 udio putera:1udio šećera:1udio jaja:2 udjela brašna. S obzirom na vlažnost meda, držite se one formule sa početka, tako da smanjite omjer meda i povećate količinu brašna, te se igrate sa dodacima – začin za medenjake, cimet, đumbir, itd. Pecite na 160 stepeni 10-12 minuta.

Ove godine, praznici mogu da budu baš medeni! 

Možda vam se svidi

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2.  Na...

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Miris kuhanog voća uz dašak karanfilića (klinčića) nas vraća u djetinjstvo. Kompot ili hošaf je već stoljećima dio tradicije i sofri. Savršen način da se suho i svježe voće iskoristi, pretvori u poslasticu i iskoristi benefite. Ovaj napitak je naročito koristan zimi,...

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove...

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

Ponestaje ideja za aktivnosti tokom vikenda? Nemojte se prepuštati udobnosti kauča, filmskim maratonima i nezdravim grickalicama. Donosimo vam ideje za 3 lokacije u okolini Sarajeva koje možete posjetiti ovog vikenda i otići na izlet. A, kao bonus savjet, dajemo ideje...

Maksuz slani recept by Gurmanski zalogajčići

Maksuz slani recept by Gurmanski zalogajčići

Po struci profesorica turskog jezika i majka dvoje djece Elida iz Sarajeva svoju ljubav prema kuhanju svakodnevno djeli na instagram profilu Gurmanski zalogajčići. "Uživam tražiti zdravije alternative slatkih ali i slanih jela, i iako volim probati jela iz različitih...

Maksuz slatki recept by Elma

Maksuz slatki recept by Elma

Elmas"s kitchen je instagram profil na kojem možete pronaći razne recepte za slatke poslastice i slana jela. Vlasnica ovog profila je novinarka koja već 17 godina eksperimetiše sa hranom. Po zanimanju je kaže, majka dvogodišnje djevojčice. U nastavku pročitajte Elmin...

Tri poklona za “Dan zaljubljenih”

Tri poklona za “Dan zaljubljenih”

Ako vam nedostaje ideja za Dan zaljubljenih mi vam donosimo naše preporuke. Suština poklona je osjećaj koji izazovete kod osobe kojoj poklanjate. Sama činjenica da ste mislili na dragu osobu već mnogo znači, a ako tome dodate i efekat iznenađenja na dobrom ste putu....

Zdravo može biti i slatko!

Zdravo može biti i slatko!

Za gotovo svaki prirodni lijek se savjetuje svakodnevna upotreba u određenim dozama. Zbog ubrzanog načina života nismo nekad u mogućnosti u potpunosti se posvetiti tome a unosimo sve potrebne vitamine i minerale u svoj organizam. Zato vam je Maksuz pripremio Maksuz...