Zdravo može biti i slatko!

Za gotovo svaki prirodni lijek se savjetuje svakodnevna upotreba u određenim dozama. Zbog ubrzanog načina života nismo nekad u mogućnosti u potpunosti se posvetiti tome a unosimo sve potrebne vitamine i minerale u svoj organizam. Zato vam je Maksuz pripremio Maksuz Imuno pekmez čije će jedna do dvije kašike dnevno zadovoljiti sve potrebe vašeg organizma za vitaminima, mineralima i samim tim ojsnažiti vaš imunitet.

Sa Maksuz Imuno pekmezom rušimo mit da ono što je zdravo nije ukusno.

U nastavku ovog bloga donosimo vam osobine svih 18 sastojaka u našem Imuno pekmezu.

foto: Aida Slamnik

1. PEKMEZ OD SLATKE JABUKE

Jabuke spadaju u najzahvalnije voćke koje možete koristiti tokom zime, ostavljati na tamnim i suhim mjestima, obično u podrumima te iskoristiti na razne načine: od sušenja, pripreme kolača, soka, pekmeza i sirćeta.

Upravo je pečenje pekmeza od jabuka i krušaka duga tradicija u podrinjskim krajevima. Sazrele voćke, a to znači da su same otpale zbog zrelosti, pokupe se i potom samelju u mašini koja je u narodu poznata kao stupa, namjenjenoj za sitnjenje voća. Potom se samljevene jabuke ili kruške stavljaju u cjediljku iz koje se cijedi sok. Procijeđeni sok se sipa u bakreni lonac ili u nekim krajevima popularnu “tavicu”. Potom se loži vatra.

Sok se dugo vremena zagrijava do granice ključanja. Kada sok počne ključati, prvo izbacuje prljavštinu koja se odstranjuje iz “tavice”, kasnijim održavanjem vatre količina soka se smanjuje i lagano pretvara u gustu masu – pekmez.

Strogo se vodi računa da gusta masa-pekmez pred sam kraj ne izleti iz bakrenog lonca usljed previsoke temperatue ili zagori. Ne smije se previše čekati da pekmez ne bi bio pregust. U svakom slučaju dobijeni proizvod od jabuke ili kruške je poslastica koja se jede vijekovima na ovim krajevima. To je pekmez koji je visokog kvaliteta bez ikakvih dodataka. Spakovan pekmez u tegle ili flaše može stojati godinama u špajzu, a da se ne pokvari.

Liječnici kažu da je to slatka infuzija koja se unosi kroz usta.

Postoje predanja da mala djeca ukoliko jedu veće količine pekmeza rastom budu viša.

Pekmez od jabuke prirodno je sredstvo za poboljšanje probave, pročišćavanje krvi i povećanje željeza kod ljudi koji pate od anemije. Jabukov pekmez jača imunitet, te pomaže regulaciji šećera u krvi i radu štitne žlijezde.

Jabuka sadrži oko 80 posto vode, oko 10 do 12 posto ugljikohidrata, jedan posto masnoća i bjelančevina, a isto toliko ima i celuloze. U njenom sastavu zastupljeni su šećeri – glukoza, fruktoza i saharoza, te organske kiseline. Jabuka u sebi ima dosta velike količine vitamina C i beta karotena, B-kompleksa, dok od minerala najviše ima kalija, fosfora i kalcija.

2. BADEM

Brojna dosadašnja istraživanja su pokazala da bademi imaju odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma. Iako sadrže visok udio masti, imaju odlična nutritivna svojstva, hranjivi su i jako zdravi. Koliko su bademi dobri za naše zdravlje, kolika je njihova nutritivna vrijednost i kako utječu na mršavljenje, saznajte u nastavku.

Jedna porcija badema (28 grama) sadrži:

3.5 grama vlakana

6 grama proteina1

4 grama masti

37% vitamina E

32% mangana

20% magnezija.

Bademi su također jako dobar izvor bakra, vitamina B2 i fosfora, ali imaju visoku kalorijsku vrijednost. Naime, jedna porcija badema sadrži oko 160 kalorija.

Antioksidanti štite stanice od oksidacijskog oštećenja koje može oštetiti molekule unutar stanica, ubrzati proces starenja i povećati rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste raka.

Većinu antioksidanata pronalazimo u smeđoj korici badema, zbog čega stručnjaci savjetuju da ih ne gulite. Jedno istraživanje je pokazalo da bademi kod pušača mogu smanjiti razinu oksidacijskog stresa za čak 35% nakon samo 4 tjedna svakodnevne konzumacije.

Vitamin E je vitamin topiv u masti i ima moćno antioksidacijsko djelovanje. Zadržava se na staničnoj membrani i štiti stanice od oksidacijskog oštećenja.

Bademi su jedan od najboljih izvora vitamina E. Jedna porcija badema će zadovoljiti čak 37% ukupne preporučene dnevne vrijednosti vitamina E. Nekoliko istraživanja je pokazalo da povećanje unosa vitamina E može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti, različitih vrsta raka i Alzheimerove bolesti.

Ovi orašasti plodovi sadrže malo ugljikohidrata, a puno zdravih masti, proteina i vlakana. To ih čini odličnima za regulaciju razine šećera kod dijabetičara.

Bademi su također jako dobar izvor magnezija koji sudjeluje u više od 300 tjelesnih procesa, uključujući i kontrolu razine šećera u krvi. Preporučena dnevna doza magnezija je od 310 do 420 miligrama, a 60 grama badema sadrži čak 150 miligrama magnezija. To znači da bademi u kombinaciji s drugim dobrim izvorima magnezija mogu pomoći zadovoljiti dnevne potrebe tijela za magnezijem.

Istraživanja su pokazala da dijabetičari vrlo često boluju od manjka magnezija, što otežava održavanje stabilne razine šećera i narušava oslobađanje i djelovanje inzulina. Bademi, kao i ostale namirnice bogate magnezijem, mogu pomoći u prevenciji metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Visok krvni tlak (hipertenzija) je jedan od vodećih uzročnika srčanog i moždanog udara, i zatajenja bubrega. Manjak magnezija je usko povezan s povišenom razinom krvnog tlaka, bez obzira na tjelesnu težinu.

Istraživanja su pokazala da povećanjem unosa magnezija možete regulirati razinu krvnog tlaka. Većina ljudi ne unosi dovoljno magnezija, zbog čega stručnjaci preporučuju redovito konzumiranje badema.

Povišena razina lošeg (LDL) kolesterola može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti. Jedno istraživanje je pokazalo da se razina LDL kolesterola dramatično smanjila kod osoba koje svakodnevno konzumiraju bademe. Osim što smanjuju razinu LDL kolesterola, bademi povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola, što je vrlo važno u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sustava.

Tijelo uopće ne apsorbira 10 do 15% kalorija iz badema, a istraživanja su pokazala da bademi mogu potaknuti rad metabolizma. Mogu spriječiti i ukloniti žudnju za grickalicama, a vašem tijelu osigurati niz nutritivnih spojeva.

Jedno istraživanje je pokazalo da pretile žene koje svakodnevno konzumiraju bademe puno brže primijete rezultate mršavljenja na području struka od žena koje ne konzumiraju bademe.

foto: Aida Slamnik

3. ORAH

Orah je orašasti plod bogat ljekovitim i hranjivim svojstvima koja se već dugi niz godina koriste za ublažavanje raznih tegoba. Želimo li se zdravo hraniti i unositi dovoljno hranjivih tvari u organizam, ponekad je dovoljno samo zaviriti u vrt ili voćnjak u kojem je prava riznica zdravlja.

Istraživanja pokazuju da konzumiranjem samo sedam oraha dnevno pružate zaštitu od srčanih bolesti, jer kada je riječ o zdravlju srca, orah spada među tri najzdravije namirnice.

Osim na srce ova ljekovita namirnica odlično djeluje na rad mozga, štiti kosti, podiže raspoloženje kod ljudi, preventiva je protiv nastajanja kamenca na žući, djeluje antikancerogeno i pomaže kod mršavljenja.

Iz raznih istraživanja otkriveno je kako orasi sadrže najveću razinu antioksidansa što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Osim antioksidansa sadrže još i zdrava vlakna, proteine, vitamine, zatim polinezasićene i mononezasićene masti koje se ne važu za krvne žile i ne začepljuju ih. U samoj jezgri ovog orašastog ploda nalazi se najviše ulja i to od 55 – 65%, zatim bjelančevine, ugljikohidrati, kalij, fosfor, magnezij, željezo te vitamini B i C.

4. LJEŠNIK

Lješnik spada u grupu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti širom svijeta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima.

Koliko je popularan govori činjenica da se u svijetu svake godine proizvede preko 800.000 tona lješnika. Za njegovu popularnost najviše je zaslužan njegov specifičan slatkasti okus kao i visoke nutritivne vrijednosti. Uz bademe, lješnik je orašasti plod koji sadrži najviše vitamina E, koji štiti od slobodnih radikala i doprinosi zdravlju ćelija cijelog organizma.

Lješnik je dobar izvor dijetalnih vlakana. Naime, 100 grama lješnika sadrži 10 grama vlakana, što je 39 odsto dnevno preporučene količine. S preporučenom šakom lješnika na dan, možete namiriti oko 12 odsto dnevnih potreba za vlaknima. Zbog vitamina E i C, lješnici su takođe dobar izbor za jačanje imuniteta, posebno za djecu, koja ih rado jedu jer su finog okusa. Kao i ostali orašasti plodovi, lješnici sadrže visok udio omega-3 masnih kiselina, zbog čega su dobra prevencija protiv kardiovaskularnih bolesti te korisna prevencija mentalnih oboljenja povezanih s demencijom. Od minerala, najzastupljeniji su fosfor, magnezijum, željezo, cink, bakar, mangan i kalcijum, koji u kombinaciji daju dodatnu zaštitu za srce i krvne sudove, korisni su za zdravlje nervnog sistema te očuvanje zdravlja i gustoće kostiju.

Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, lješnici su dobri antioksidansi, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenja i ojačavaju imunitet. Zanimljivo je da je lješnik jedinstven po tome što sadrži znatnu količinu folne kiseline. Ovaj vitamin obično nalazimo u zelenom lisnatom povrću, ali se vrlo lako uništava termičkom obradom. Tako se u samo dva minuta kuvanja uništi gotovo 90 odsto folata u povrću. Folna kiselina je neophodna za trudnice, jer njen manjak u trudnoći dovodi do spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi.

Dobrobiti

• Sprječava kardiovaskularne bolesti

• Smanjuje rizik od nastanka tumora

• Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala

• Poboljšava pamćenje i mentalne sposobnosti

• Smanjuju loš holesterol

• Jača imunitet

• Pomaže zdravom razvoju fetusa

Kikirikije jedna od neodoljivih grickalica koju kad počnemo jesti – jednostavno ne možemo stati dok ne pojedemo čitav sadržaj vrećice.

Kikiriki je hranjiva namirnica koja sadrži ponešto ugljikohidrata, dosta proteina i masnoća (prevladavaju nezasićene masne kiseline). U njemu se nalaze vitamini (B1, B2, B3, B6, B9, E i K), minerali (fosfor kalij, kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink, mangan i selen), prehrambena vlakana i antioksidanti. Od tih zaštitnih spojeva osobito su zanimljivi koenzim Q10, kumarinska kiselina, fitosteroli i resveratrol.

Proteini u kikirikijumogu biti značajni u našoj prehrani. Za razliku od ostalih orašastih plodova koji ne sadrže proteine u značajnijim količinama, kikiriki ih sadrži čak 26%. Stoga je ova namirnica veoma zasitna, pa se preporučuje kao dobar međuobrok. Prikladna je i u redukcijskim dijetama za smanjenje tjelesne težine.

Smatra se da kikiriki može regulirati razine masnoća u krvi, smanjiti opasnost od razvoja dijabetesa, visokoga krvnoga tlaka, srčano krvožilnih bolesti,te žučnih kamenaca. Može pomoći kod erektilne disfunkcije i sindroma policističnih jajnika, a pozitivno utječe na zdravlje kose i kože.

Dakle, ovu zdravu namirnicu svakako bismo trebali uvrstiti u prehranu. Kako bismo tijelu pružili mnoštvo vrijednih elemenata i spojeva, dnevno je dovoljno uzeti šaku ili otprilike 12 sjemenki kikirikija.

Kikiriki se preporučuje svima, osim osobama koje su alergične na ovu namirnicu. Koristimo ga sirovog, kuhanog ili prženog, ovisno kakav nam okus odgovara. Neka su istraživanja pokazala da se kuhanjem čak povećava količina antioksidanata.

Kikiriki najjednostavnije možemo upotrijebiti kao grickalicu: samostalno ili zajedno s raznim orašastim i suhim voćem. Možemo ga dodavati u juhe, variva, salate, priloge, jela od povrća ili mesa te od njega spravljati maslac, umake i namaze, ali i dodavati u smoothije, peciva, kruh, kolače i razne slastice. Suvišak kuhanoga kikirikija možemo zamrznuti za kasnije korištenje.

Sjemenke bundeve, ili kako ih neki nazivaju bučine golice se u medicinske svrhe koriste već tisućama godina. Bogat su izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K. Sjemenke bundeve su odličan izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i reguliranje krvnog tlaka.

Bogat su izvor vlakana i proteina, tvari koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30g sjemenki bundeve ima oko 5g proteina, što će vas duže držati sitima. Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Odlične su za smanjenje razine stresa i anksioznosti. Jednim istraživanjem se pokazalo da povećavaju želju za seksom.

7. BRUSNICA

Brusnica je odavno poznata kao lijek za razne tegobe u tijelu radi svojih nutritivnih svojstava. Ova biljka bogata je antioksidansima koji su poznati za liječenje mnogih tegoba. Brusnica se kao lijek koristi za:

zaštitu od urinarnih infekcija

sprječavanje razvoja bakterija

povećavanje otpornosti imuniteta

zdravlje očiju

oporavak od gihta i reume

zaštitu od karijesa i bolesti desni

usporavanje procesa starenja

Brusnica onemogućuje prijanjanje bakterija za zidove sluznica u organizmu. Posebice je poznata za korištenje kod urinarnih problema. Antibiotici u slučaju problema s urinarnim traktom unište bakterije, no neke ostaju i šire se. Brusnica uspjeva riješiti organizam i tih preostalih bakterija i ubrzati oporavak. Uz to, brusnica pomaže u sprječavanju razvoja bakterija kao što je escherichia coli koja se nalazi na stijenkama žučng mjehura i mokraćnog trakta.

8. GROŽĐICE

Grožđice su odlične za smanjenje krvnog pritiska, pomažu kod loše probave, poboljšavaju zdravlje očiju, pomažu zdravlju kosti, štite od raka dojke, pomažu kod dijabetesa, anemije i seksualne disfunkcije.

Mnoge su hranjive tvari koje grožđice sadrže, a visoka razina kalija u njima je i najzaslužnija kod smanjenja krvnog pritiska. Kalij savršeno pomaže kod smanjenja napetosti krvnih žila, a smatra se i da smanjuje njihovu ukočenost. Ukoliko želite dobiti na težini, grožđice su najbolji izbor hrane, jer sadrže dosta glukoze i fruktoze, ali su pune i potencijalne energije.

Grožđice su idealan dio prehrane upravo za sportaše, jer snažno pojačavaju energiju, a odlične su i za one koji se žele udebljati na zdrav način.

Grožđice su dobre i za zdravlje očiju, jer sadrže fitonutrijente, a koji oči štite od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima, u obliku katarakte, makularne degeneracije i slabljenja vida. Za zdravlje oka su neophodni A karotenoid, vitamin A i beta karoten, a upravo njih ima puno u grožđicama. Glavni element kosti je kalcij, a i on se nalazi u grožđicama. U grožđicama se nalazi i bor, koji je važan za apsorpciju kalcija i pravilno formiranje kostiju. Osim kostiju, grožđice su odlične u čuvanju zdravlja zubi i sprečavanju osteoporoze.

9. ARONIJA

Aronija je tek nedavno steklapopularnost u modernom društvu, a njena lekovitost trenutno se proučava u laboratorijama širom sveta. Za vas smo izdvojili koja su to naučno dokazana lekovita svojstva aronije.

Bobice aronije poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ovo voće sprečava i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i telo, a utiču i na brže zarastanje rana. Aronija održava normalan krvni pritisak. Ona sprečava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak daleko od „opasne zone“.

Tamne bobice aronije sadrže veliku količinu karotena, koji sprečava oštećenje očiju i mogućnost stvaranja katarakte. Aronija je takođe bogata flavonoidima, kao što su lutein i zeaksantin koji sprečavaju česte upale oka (uveitis).

Aronija pomaže pri regulisanju tjelesne težine. Ona sprječava stvaranje viška masnoće oko stomaka, što je problem s kojim se mnogi ljudi redovno suočavaju. Aronija ima mali broj kalorija i masnoće, a sadrži i dijetalna vlakna što je čini jednom od najzdravijih voćaka. Ako želite da budete siti, puni energije i snage, a da pri tome brinete o vašem zdravlju, preporučuje se da redovno konzumirate aroniju.

Ako vaša ishrana uključuje i redovno konzumiranje aronije, možete biti sigurni da će vas prehlada i gripa zaobilaziti u širokom krugu. Pored toga što se odlično bori protiv bakterija i virusa, aronija jača imuni sistem.

Tradicionalno su je koristili Indijanci za liječenje prehlade, a nedavna istraživanja potvrđuju antivirusna svojstva i visok sadržaj vitamina C.

10. CHIA

ve male sjemenke bi baš svatko trebao uvrstiti u svoj jelovnik jer su odlične za zdravlje. Chia sjemenke prepune su antioksidansa i vlakana.

Osim velike količine vlakana koji su neophodnu za pravilnu probavu, ove sjemenke sadrže puno omega-3 masnih kiselina, kalcij, željezo, magnezij, bjelančevine, fosfor, mangan, vitamine A, B, E i D… Koristiti se mogu u skoro svemu – od zdravog doručka do slatkih deserta, dodatka slanim jelima.

“Supernamirnica“ ili “superhrana“ nije znanstveno stručan naziv, već kolokvijalan naziv koji se koristi u novije vrijeme popularizacije zdrave prehrane. Njome se želi iskazati biološki potencijal i vrijednost hranjivih vrijednosti neke skupine ili jedne namirnice u odnosu na ostale usporedive namirnice.

One odskaču svojim neobično visokim udjelom omega-3 masnih kiselina u odnosu na ostale biljne namirnice, ali i proteina.

Upravo sluz chia sjemenki je ono što je čini još poželjnijim dijelom svakodnevne prehrane. Naime, kada se natope u vodi ili nekoj drugoj tekućini, stvaraju sluz koja ima fantastičan učinak na probavu.

11. SUSAM

Sjemenke susama mogu biti bijele, crne i smeđe boje, pri čemu postoje neke razlike u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrednost. Po sastavu, više od polovina je masnoća. Vrlo je malo zasićenih, dok prevladavaju nezasićene masne kiseline, oleinska i linolna. Petinu čine proteini visoke biološke vrednosti. Od vitamina, tu su: A, B1, B6, E (zaslužan za sprječavanje prijevremenog nastanka bora i starenja kože). Od minerala tu su bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezijum (snižava arterijski pritisak i sprečava napad migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; podstiče zaceljivanje rana i liječi nepravilnosti na koži). Kalcijum i gvožđe naš organizam može vrlo fino da “izvuče” iz susama. Snižava loš holesterol i dobar je za dijabetičare. Susam poboljšava djelotvornost glibenklamid, lijekova za liječenje šećerne bolesti. Susam sadrži sedam puta više kalcijuma nego mlijeko. Kao takav, izuzetno je dobar u borbi sa osteoporozom – bolesti kostiju.

12. LAN

Lanene sjemenke se smatraju iznimno ljekovitima iz više razloga. Sadrže omega 3 masne kiseline, vlakna, proteine i brojne druge nutritivne vrijednosti, čime pomažu jačanju imuniteta. Lan također može pomoći u mršavljenju, snižavanju kolesterola i koncentracije šećera u krvi.

Lan je odlična alternativa za osobe koje izbjegavaju gluten u žitaricama, jer ne sadrže gluten. U određenoj mjeri mogu poslužiti i kao zamjenski izvor omega 3 kiselina za osobe koje ne konzumiraju ribu i plodove mora.

Sjemenke lana sadrže mnoge nutrijente i aktivne biljne spojeve koji mogu pomoći kod poboljšavanja probave i prevencije kroničnih bolesti, pa se često lan sjemenke koriste kao lijek.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline, navode da jedna kašika lanenih sjemenki sadrži:

37 kalorija,

1.3 grama proteina,

1.9 grama dijetalnih vlakana,

3 grama ukupnih masti,

od čega 2 grama polinezasićenih masti i

0.5 grama mononezasićenih masti,

vitamine B skupine,

kalcij,

željezo, 

magnezij,

fosfor i kalij.

13. SUNCOKRET

Sjemenke suncokreta sadrže mnogo korisnih tvari: vitamin B1, B2, B3, B6 i vitamin E, vitamin K, folnu kiselinu, pantotensku kiselinu, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, cink, bakar, mangan i selenij. Konzumiranje sjemenki suncokreta preventivno djeluje na kardiovaskularne i bolesti srca, na suzbijanje upala, tumora i dijabetesa, smiruje živce i mišiće, snižava krvni tlak, djeluje na zdravlje kostiju, astmu, regulira probavu, imunološki sustav, nesanicu, kvalitetu kose, detoksikaciju tijela (poboljšava rad jetre, bubrega, izgled kože) a pune su i vitamina E, jakog antioksidansa koji neutralizira slobodne radikale. Sjemenke suncokreta pune su nezasićenih masnih kiselina koje stvaraju dobar kolesterol.

14. KOKOS

Redovita konzumacija ribanog kokosa regulira vašu probavu i otklanja osjećaj napetosti u trbuhu. Ribani kokos čisti crijeva i na taj način osigurava veću otpornost i vitalnost. Pospješuje izlučivanje kolesterola i toksina te tako brinu za zdravlje organizma. Jedna žlica sadrži samo 30 kalorija. Općenito kokos obiluje mineralima, mikroelementima i vitaminima. Sadrži dragocjene sastojke kao što su kalij, selen, bakar, željezo, vitamin E i vitamine iz skupine B. Ribani kokos ne sadrži gluten koji nadražuje crijeva, niti fitinsku kiselinu i cijanid koji sprječava potrošnju kalorija. Ribani kokos je napravljen od mljevenog kokosovog mesa. Zbog visokog udjela vlakana izvrsna je alternativa pšenici. S obzirom na vrlo nisku koncentraciju probavnih ugljikohidrata, odličan je odabir za sve one koji moraju ograničiti unos ugljikohidrata. Pomaže i kod mršavljenja jer sadrži puno vlakana, a takva hrana pridonosi osjećaju sitosti.

15. CIMET

Mnoge su dobrobiti i ljekovitosti cimeta a ovo su samo neke od njih:

ublažava upale i infekcije, čisti krv i potiče cirkulaciju, eliminira loš zadah, pomaže kod probavnih smetnji, olakšava menstrualne tegobe, pospješuje moždane aktivnosti, poboljšava pamćenje, ublažava bolove i ukočenost mišića i zglobova, prevenira bolesti srca, liječi gastritis, pospješuje sagorijevanje masnih naslaga, ublažava upalu grla i simptome gripe.

16. KAKAO

Prije svega, izuzetno je bogat antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala i tako usporavaju starenje. Čisto radi poređenja, kakao sadrži više antioksidanasa nego crno vino, borovnice, acai, godži bobice i šipak zajedno!

Veoma je bogat izvor minerala, posebno magnezijuma pa je idealan u borbi protiv svakodnevnog stresa. Pored toga sadrži i seratonin i dopamin koji su hormoni sreće. Veoma je bogat izvor gvožđa, hroma, mangana, cinka i vitamina C. Samo 28 gr. kakaa sadrzi 314% preporučene dnevne doze gvožđa pa se koristi kao prirodni lijek za anemiju.

Sem pobrojanog, kakao:

– reguliše nivo šećera u krvi – reguliše nivo krvnog pritiska – smanjuje vjerovatnoću moždanog i srčanog udara – za sve dame: posebno se preporučuje uzimanje kakaa- žene koje piju jednu šolju dnevno imaju nježniju i vlažniju kožu, otporniju na sunčeve zrake – od davnina je poznato i da je kakao snažan afrodizijak.

17. SJEME KOPRIVE

Sjeme koprive je još ljekovitije od zeljastog dela biljke koji se najviše koristi za pripravku protiv različitih tegoba. Sjeme koprive sadrži obilje lekovitih sastojaka: vitamine C, B, D, E i K, gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, cink, mangan, bakar.

Sjeme koprive kao lek:

– Jačanje imuniteta

– Liječenje anemije i manjka gvožđa

– Lečenje urinarnih infekcija

– Liječenje prehlade i protiv alergijskih reakcija

– Ima diuretično dejstvo i podstiče izbacivanje viška vode iz organizma, a koristi se i protiv noćnog mokrenja

– Djeluje blagotvorno na endokrini sistem (štitnu žlijezdu)

– Jača zube i kosti

– Liječenje kašlja

– Liječenje žutice

– Čišćenje jetre i krvi

– Liječenje reume i artritisa

– Liječenje oboljele prostate

– Smirivanje astme i upale pluća

18. SJEME KONOPLJE

Zdravlje srca i snižavanje krvnog tlaka – sjemenke konoplje sadrže esencijalne masne kiseline koje mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka. Upravo zbog toga konzumacija sjemenki prevenira nakupljanje plaka u krvnim žilama koje vodi do srčanog napada i zastoja. Također, omega 3 i omega 6 masne kiseline pomažu u otklanjanju upala koje mogu uzrokovati visok krvni pritisak i slabu cirkulaciju.

Očuvanje mentalnog zdravlja – osim za rad srca, masne kiseline su potrebne i za pamćenje i očuvanje mozga. Pa tako, osim što masne kiseline iz sjemenki konoplje pomažu kod pravilnog rada mozga, štite i od bolesti kao što su Parkinson i Alzheimer. Sjemenke konoplje mogu ublažiti simptome anksioznosti i depresije te popraviti raspoloženje.

Gubitak tjelesne težine – konoplja može pomoći kod gubitka težine jer pomaže u suzbijanju apetita i stvara duži osjećaj sitosti. Dodavanjem samo jedne jušne žlice konopljinog ulja u vaše jelo, moćete znatno smanjiti svoje potrebe za hranom. Također, osjećati ćete više energije i raditi vježbe ili druge aktivnosti za smanjivanje težine.

Probavne smetnje – konoplja sadrži visok udio topivih vlakana koja održavaju vaš probavni trakt zdravim i čistim. Prema tome, upravo se konzumacijom konoplje mogu vrlo lako otkloniti probavne smetnje kao što su konstipacija i nadimanje.

Spriječavanje raka – konoplja sadrži puno biljnog sterola i antioksidansa koji mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva, pluća i prostate.

Dijabetes – Konopljino sjeme također pomaže ako imate rizik od dijabetesa, ili ste dijabetičar, jer ono kontrolira razinu šećera. Ovo je prvesntveno zato što sadrži zdrave masnoće koje pomažu u brzoj apsorbciji glukoze iz krvotoka i njenom pretvaranju u energiju. Dakle, vaša želja za slatkim će se smanjiti, a vaša energija će se povećati.

Detaljnije o zdravstvenim vrijendostima sjemenki konoplje ćemo pisati u nekom od narednih blogova.

Ne zaboravite brinuti o vašem zdravlju. Najbolji način da ostanete zdravo je prevencija tako da je i najbolje Maksuz Imuno pekmez i koristiti preventivno.

Požurite i naručite vaše teglice imuniteta na našoj web stranici: https://butikzdravehrane.ba/

Možda vam se svidi

TOP 5 namirnica bogatih vlaknima

TOP 5 namirnica bogatih vlaknima

Vlakna su od izuzetne važnosti za pravilan rad probavnog sistema, ali i za funkcionisanje cijelog organizma.  Vlakna se najjednostavnije unose redovnom konzumacijom svježeg voća i povrća, a mi vam otkrivamo koje to namirnice imaju najveću koncentraciju vlakana;...

Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Brzo, jednostavno, ukusno i zdravo Smokva, voćna kraljica koja simbolizuje kasno ljeto i najavu jeseni. Neko ih voli svježe, neko sušene, od njih mogu da se naprave različite slastice za zimu, ali i kolači. Butik ZDRAVE hrane vam donosi brz i jednostavan recept za...

Brza BUTIK salata

Brza BUTIK salata

Ljeto je, temperature su (pre)visoke i ma koliko ste gladni razmišljate samo o zdravim, laganim, hranjivim i obrocima za koje ne treba mnogo vremena da se pripreme. Postoje različite kombinacije za hladne salate i sve ovisi o ličnom ukusi i šta volite da jedete, ali...

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat s povrćem odličan je način da u organizam unesete vlakna i minerale, a u isto vrijeme uživate u neobičnom, ali ukusnom jelu. Batat je bogat i beta karotenom te vitaminom A i za razliku od bliskog rođaka krompira nutritivno bogat, ali kalorijski dosta...

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Karfiol i batat; povrće o kom jako malo znamo, a izuzetno je iskoristivo za pripremu raznih jela tokom cijele godine.  Karfiol je zelenasta i korijenasta biljka koja sadrži kalij, kalcij, magenzij, mangan, željezo, bakar i spektar vitamina B . Karfiol pomaže očuvanju...

Kako koristiti med u kuhanju?

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu.  KAKO ZAMIJENITI...

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2.  Na...

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Miris kuhanog voća uz dašak karanfilića (klinčića) nas vraća u djetinjstvo. Kompot ili hošaf je već stoljećima dio tradicije i sofri. Savršen način da se suho i svježe voće iskoristi, pretvori u poslasticu i iskoristi benefite. Ovaj napitak je naročito koristan zimi,...

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove...

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

Ponestaje ideja za aktivnosti tokom vikenda? Nemojte se prepuštati udobnosti kauča, filmskim maratonima i nezdravim grickalicama. Donosimo vam ideje za 3 lokacije u okolini Sarajeva koje možete posjetiti ovog vikenda i otići na izlet. A, kao bonus savjet, dajemo ideje...