Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove dvije delicije. A gostima će se zacakliti oči kada uđu i s vrata osjete ovaj miris.
PEČENI KESTEN IZ RERNE
Kestenje operite, odrežite oštre vrhove i zarežite preko pola. Potopite ih u zdjelu sa vodom u koju ste dodali kašiku šećera. Neka odstoje barem 30 minuta.
Pleh u kojem ćete peći kestenje obložite folijom i stavite da se zagrije u rerni na najvišu moguću temperaturu.
Nakon što se rerna zagrijala, u pleh poredajte mokre, ocijeđene kestene. Pozicionirajte pleh na najvišu moguću razinu, što bliže gornjem grijaču i pecite oko 20 minuta.
Rumene kestene izvadite i uživajte, u mirisima i okusima. Za ugođaj servirajte ih u fišeke od papira.

PEČENA BUNDEVA IZ RERNE
Ovaj put predlažemo da spremite tikvu stambolku – slatku bundevu iz rerne. Odlična je u kombinaciji sa jabukovim pekmezom ili medom, cimetom i orasima.

Isijecite bundevu na kockice i prelijte sa 2 kašike meda ili pekmeza i nekoliko kašika šećera (ako želite u potpunosti izbjeći šećer, zamijenite ga kokosovim ili povećajte količinu meda). Pospite cimetom i dodajte fildžan tople vode. Ubacite u dublju tepsiju i pecite na temperaturi od 180 stepeni sahatak vremena. Provjerite da li je gotova, a po potrebi produžite vrijeme pečenja.
Možete je servirati u zdjelicama i posuti prepečenim, isjeckanim orasima.
- Kesten3,60KM – 12,00KM
- Pekmez od slatkih jabuka14,00KM – 24,00KM
- Med bagrem10,00KM – 25,00KM
- Tikva stambolka (kg)2,00KM
- Cimet u prahu2,00KM – 20,00KM