Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove dvije delicije. A gostima će se zacakliti oči kada uđu i s vrata osjete ovaj miris.

PEČENI KESTEN IZ RERNE

Kestenje operite, odrežite oštre vrhove i zarežite preko pola. Potopite ih u zdjelu sa vodom u koju ste dodali kašiku šećera. Neka odstoje barem 30 minuta. 

Pleh u kojem ćete peći kestenje obložite folijom i stavite da se zagrije u rerni na najvišu moguću temperaturu.

Nakon što se rerna zagrijala, u pleh poredajte mokre, ocijeđene kestene. Pozicionirajte pleh na najvišu moguću razinu, što bliže gornjem grijaču i pecite oko 20 minuta.

Rumene kestene izvadite i uživajte, u mirisima i okusima. Za ugođaj servirajte ih u fišeke od papira.

Pečeno kestenje iz rerne

PEČENA BUNDEVA IZ RERNE

Ovaj put predlažemo da spremite tikvu stambolku – slatku bundevu iz rerne. Odlična je u kombinaciji sa jabukovim pekmezom ili medom, cimetom i orasima

Isijecite bundevu na kockice i prelijte sa 2 kašike meda ili pekmeza i nekoliko kašika šećera (ako želite u potpunosti izbjeći šećer, zamijenite ga kokosovim ili povećajte količinu meda). Pospite cimetom i dodajte fildžan tople vode. Ubacite u dublju tepsiju i pecite na temperaturi od 180 stepeni sahatak vremena. Provjerite da li je gotova, a po potrebi produžite vrijeme pečenja.

Možete je servirati u zdjelicama i posuti prepečenim, isjeckanim orasima.

Možda vam se svidi

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat s povrćem odličan je način da u organizam unesete vlakna i minerale, a u isto vrijeme uživate u neobičnom, ali ukusnom jelu. Batat je bogat i beta karotenom te vitaminom A i za razliku od bliskog rođaka krompira nutritivno bogat, ali kalorijski dosta...

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Karfiol i batat; povrće o kom jako malo znamo, a izuzetno je iskoristivo za pripremu raznih jela tokom cijele godine.  Karfiol je zelenasta i korijenasta biljka koja sadrži kalij, kalcij, magenzij, mangan, željezo, bakar i spektar vitamina B . Karfiol pomaže očuvanju...

Kako koristiti med u kuhanju?

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu.  KAKO ZAMIJENITI...

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2.  Na...

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Miris kuhanog voća uz dašak karanfilića (klinčića) nas vraća u djetinjstvo. Kompot ili hošaf je već stoljećima dio tradicije i sofri. Savršen način da se suho i svježe voće iskoristi, pretvori u poslasticu i iskoristi benefite. Ovaj napitak je naročito koristan zimi,...

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

Ponestaje ideja za aktivnosti tokom vikenda? Nemojte se prepuštati udobnosti kauča, filmskim maratonima i nezdravim grickalicama. Donosimo vam ideje za 3 lokacije u okolini Sarajeva koje možete posjetiti ovog vikenda i otići na izlet. A, kao bonus savjet, dajemo ideje...

Maksuz slani recept by Gurmanski zalogajčići

Maksuz slani recept by Gurmanski zalogajčići

Po struci profesorica turskog jezika i majka dvoje djece Elida iz Sarajeva svoju ljubav prema kuhanju svakodnevno djeli na instagram profilu Gurmanski zalogajčići. "Uživam tražiti zdravije alternative slatkih ali i slanih jela, i iako volim probati jela iz različitih...

Maksuz slatki recept by Elma

Maksuz slatki recept by Elma

Elmas"s kitchen je instagram profil na kojem možete pronaći razne recepte za slatke poslastice i slana jela. Vlasnica ovog profila je novinarka koja već 17 godina eksperimetiše sa hranom. Po zanimanju je kaže, majka dvogodišnje djevojčice. U nastavku pročitajte Elmin...