Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove dvije delicije. A gostima će se zacakliti oči kada uđu i s vrata osjete ovaj miris.

PEČENI KESTEN IZ RERNE

Kestenje operite, odrežite oštre vrhove i zarežite preko pola. Potopite ih u zdjelu sa vodom u koju ste dodali kašiku šećera. Neka odstoje barem 30 minuta. 

Pleh u kojem ćete peći kestenje obložite folijom i stavite da se zagrije u rerni na najvišu moguću temperaturu.

Nakon što se rerna zagrijala, u pleh poredajte mokre, ocijeđene kestene. Pozicionirajte pleh na najvišu moguću razinu, što bliže gornjem grijaču i pecite oko 20 minuta.

Rumene kestene izvadite i uživajte, u mirisima i okusima. Za ugođaj servirajte ih u fišeke od papira.

Pečeno kestenje iz rerne

PEČENA BUNDEVA IZ RERNE

Ovaj put predlažemo da spremite tikvu stambolku – slatku bundevu iz rerne. Odlična je u kombinaciji sa jabukovim pekmezom ili medom, cimetom i orasima

Isijecite bundevu na kockice i prelijte sa 2 kašike meda ili pekmeza i nekoliko kašika šećera (ako želite u potpunosti izbjeći šećer, zamijenite ga kokosovim ili povećajte količinu meda). Pospite cimetom i dodajte fildžan tople vode. Ubacite u dublju tepsiju i pecite na temperaturi od 180 stepeni sahatak vremena. Provjerite da li je gotova, a po potrebi produžite vrijeme pečenja.

Možete je servirati u zdjelicama i posuti prepečenim, isjeckanim orasima.

Možda vam se svidi

Kako koristiti med u kuhanju?

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu.  KAKO ZAMIJENITI...

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2.  Na...

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Miris kuhanog voća uz dašak karanfilića (klinčića) nas vraća u djetinjstvo. Kompot ili hošaf je već stoljećima dio tradicije i sofri. Savršen način da se suho i svježe voće iskoristi, pretvori u poslasticu i iskoristi benefite. Ovaj napitak je naročito koristan zimi,...

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

Ponestaje ideja za aktivnosti tokom vikenda? Nemojte se prepuštati udobnosti kauča, filmskim maratonima i nezdravim grickalicama. Donosimo vam ideje za 3 lokacije u okolini Sarajeva koje možete posjetiti ovog vikenda i otići na izlet. A, kao bonus savjet, dajemo ideje...

Maksuz slani recept by Gurmanski zalogajčići

Maksuz slani recept by Gurmanski zalogajčići

Po struci profesorica turskog jezika i majka dvoje djece Elida iz Sarajeva svoju ljubav prema kuhanju svakodnevno djeli na instagram profilu Gurmanski zalogajčići. "Uživam tražiti zdravije alternative slatkih ali i slanih jela, i iako volim probati jela iz različitih...

Maksuz slatki recept by Elma

Maksuz slatki recept by Elma

Elmas"s kitchen je instagram profil na kojem možete pronaći razne recepte za slatke poslastice i slana jela. Vlasnica ovog profila je novinarka koja već 17 godina eksperimetiše sa hranom. Po zanimanju je kaže, majka dvogodišnje djevojčice. U nastavku pročitajte Elmin...

Tri poklona za “Dan zaljubljenih”

Tri poklona za “Dan zaljubljenih”

Ako vam nedostaje ideja za Dan zaljubljenih mi vam donosimo naše preporuke. Suština poklona je osjećaj koji izazovete kod osobe kojoj poklanjate. Sama činjenica da ste mislili na dragu osobu već mnogo znači, a ako tome dodate i efekat iznenađenja na dobrom ste putu....

Zdravo može biti i slatko!

Zdravo može biti i slatko!

Za gotovo svaki prirodni lijek se savjetuje svakodnevna upotreba u određenim dozama. Zbog ubrzanog načina života nismo nekad u mogućnosti u potpunosti se posvetiti tome a unosimo sve potrebne vitamine i minerale u svoj organizam. Zato vam je Maksuz pripremio Maksuz...