Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2.
Na nivou populacije, dijabetes postaje sve veći problm zbog nezdravih stilova življenja. Skok šećera u krvi može da uzrokuje i sužavanje krvnih sudova, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.
Ukoliko osjetite umor nakon obroka i nemoć, vrlo moguće da vaše tijelo reaguje na nagle skokove šećera u krv, prevelik unos ugljikohidrata, pa čak i da su to prvi znaci pojave dijabetesa ili inzulinske rezistencije. Evo kako da spriječite ovu pojavu.
PRAVILNA ISHRANA
Na prvom mjestu je pravilna ishrana. Možda vam zvuči preteško i izazovno, ali za početak možete pokušati uvesti nekoliko navika. Reducirajte unos prostih šećera i generalno ugljikohidrata. Ako i unosite, birajte složene ugljikohidrate sa nižim glikemijskim indeksom – cjelovite žitarice, većina voća (naročito bobičasto voće), povrće bez škroba i leguminoze (mahunarke).
Uz voće, koje ćete dozirati i ne jesti u prevelikim količinama, obavezno jedite orašaste plodove kako bi spriječili prevelik skok šećera.
Obroke balansirajte pravilno – puno povrća kako bi obezbijedili dovoljan unos vlakana. Vlakna usporavaju apsorpciju šećera i doprinose produženom osjećaju sitosti. Meso ili mahunarke za proteine, te obavezno porcija salate od svježeg povrća. Ako vam je potreban dodatni prilog, neka to bude bulgur, proso ili kinoa umjesto riže; ili ako je to krompir, preferirajte kuhani, umjesto masnog, prženog, koji potom možete preliti maslinovim uljem i začinima po želji.
PRIRODNI DODACI
Neki od začina također utiču na balansiranje šećera, poput cimeta, stoga ga obavezno koristite u voćnim salatama, napicima, sa medom i slično. Jedan od najboljih prirodnih dodataka je sirće. Ukoliko konzumirate sirće, sa mlakom vodom prije unosa ugljikohidrata, stabilizirat će nivo šećera efikasno. Također konzumacija sjemena piskavice. Ukoliko uzimate lijekove za snižavanje šećera, obavezno se posavjetujte sa ljekarom.
Studije pokazuju da i unos hroma i magnezija pomažu kontrolirati nivo šećera. Pa tako hrom možete naći u brokulama, žumancetu jajeta, paradajzu i brazilskom oraščiću. Magnezij se može naći u špinatu, avokadu, tikvi i košpicama tikve, bananama i grahu.
KRETANJE
Ovo je jedna od najvažnijih stavki . Svakodnevno kretanje ili vježbanje ponajbolje utiče na prevenciju pojave dijabetesa. To može biti brže hodanje, a u motivaciji će vam najbolje pomoći aplikacije koje sada imamo na svim pametnim telefonima ili satovima. To mogu biti i vježbe po želji, a koje također možete pronaći bepslatno na YouTube ili aplikacijama, ukoliko niste baš tip za trčanje ili treniranje u teretani.
HIDRATACIJA
Dehidriranost organizma, može dovesti do naglih skokova šećera u krvi. To također utiče i na organe koji će zbog nedostatka vode, ispumpavati više šećera u krv. Naravno, ne preporučuje se unos slatkih napitaka. Ovdje se najviše naglašava unos vode, spram težine i potrebe organizma.
- Sirće od zukve 1L5,00KM
- Jezgro tikve sirovo2,00KM – 20,00KM
- Avokado (Komad)4,00KM
- Cimet u prahu2,00KM – 20,00KM
- Quinoa2,50KM – 25,00KM
- Piskavica zrno1,50KM – 15,00KM