Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2. 

Na nivou populacije, dijabetes postaje sve veći problm zbog nezdravih stilova življenja. Skok šećera u krvi može da uzrokuje i sužavanje krvnih sudova, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Ukoliko osjetite umor nakon obroka i nemoć, vrlo moguće da vaše tijelo reaguje na nagle skokove šećera u krv, prevelik unos ugljikohidrata, pa čak i da su to prvi znaci pojave dijabetesa ili inzulinske rezistencije. Evo kako da spriječite ovu pojavu.

PRAVILNA ISHRANA

Na prvom mjestu je pravilna ishrana. Možda vam zvuči preteško i izazovno, ali za početak možete pokušati uvesti nekoliko navika. Reducirajte unos prostih šećera i generalno ugljikohidrata. Ako i unosite, birajte složene ugljikohidrate sa nižim glikemijskim indeksom – cjelovite žitarice, većina voća (naročito bobičasto voće), povrće bez škroba i leguminoze (mahunarke).

Uz voće, koje ćete dozirati i ne jesti u prevelikim količinama, obavezno jedite orašaste plodove kako bi spriječili prevelik skok šećera. 

Obroke balansirajte pravilno – puno povrća kako bi obezbijedili dovoljan unos vlakana. Vlakna usporavaju apsorpciju šećera i doprinose produženom osjećaju sitosti. Meso ili mahunarke za proteine, te obavezno porcija salate od svježeg povrća. Ako vam je potreban dodatni prilog, neka to bude bulgur, proso ili kinoa umjesto riže; ili ako je to krompir, preferirajte kuhani, umjesto masnog, prženog, koji potom možete preliti maslinovim uljem i začinima po želji.

PRIRODNI DODACI

Neki od začina također utiču na balansiranje šećera, poput cimeta, stoga ga obavezno koristite u voćnim salatama, napicima, sa medom i slično. Jedan od najboljih prirodnih dodataka je sirće. Ukoliko konzumirate sirće, sa mlakom vodom prije unosa ugljikohidrata, stabilizirat će nivo šećera efikasno. Također konzumacija sjemena piskavice. Ukoliko uzimate lijekove za snižavanje šećera, obavezno se posavjetujte sa ljekarom.

Studije pokazuju da i unos hroma i magnezija pomažu kontrolirati nivo šećera. Pa tako hrom možete naći u brokulama, žumancetu jajeta, paradajzu i brazilskom oraščiću. Magnezij se može naći u špinatu, avokadu, tikvi i košpicama tikve, bananama i grahu

KRETANJE

Ovo je jedna od najvažnijih stavki . Svakodnevno kretanje ili vježbanje ponajbolje utiče na prevenciju pojave dijabetesa. To može biti brže hodanje, a u motivaciji će vam najbolje pomoći aplikacije koje sada imamo na svim pametnim telefonima ili satovima. To mogu biti i vježbe po želji, a koje također možete pronaći bepslatno na YouTube ili aplikacijama, ukoliko niste baš tip za trčanje ili treniranje u teretani.

HIDRATACIJA

Dehidriranost organizma, može dovesti do naglih skokova šećera u krvi. To također utiče i na organe koji će zbog nedostatka vode, ispumpavati više šećera u krv. Naravno, ne preporučuje se unos slatkih napitaka. Ovdje se najviše naglašava unos vode, spram težine i potrebe organizma. 

Možda vam se svidi

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat s povrćem odličan je način da u organizam unesete vlakna i minerale, a u isto vrijeme uživate u neobičnom, ali ukusnom jelu. Batat je bogat i beta karotenom te vitaminom A i za razliku od bliskog rođaka krompira nutritivno bogat, ali kalorijski dosta...

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Karfiol i batat; povrće o kom jako malo znamo, a izuzetno je iskoristivo za pripremu raznih jela tokom cijele godine.  Karfiol je zelenasta i korijenasta biljka koja sadrži kalij, kalcij, magenzij, mangan, željezo, bakar i spektar vitamina B . Karfiol pomaže očuvanju...

Kako koristiti med u kuhanju?

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu.  KAKO ZAMIJENITI...

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Miris kuhanog voća uz dašak karanfilića (klinčića) nas vraća u djetinjstvo. Kompot ili hošaf je već stoljećima dio tradicije i sofri. Savršen način da se suho i svježe voće iskoristi, pretvori u poslasticu i iskoristi benefite. Ovaj napitak je naročito koristan zimi,...

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove...

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

Ponestaje ideja za aktivnosti tokom vikenda? Nemojte se prepuštati udobnosti kauča, filmskim maratonima i nezdravim grickalicama. Donosimo vam ideje za 3 lokacije u okolini Sarajeva koje možete posjetiti ovog vikenda i otići na izlet. A, kao bonus savjet, dajemo ideje...

Maksuz slani recept by Gurmanski zalogajčići

Maksuz slani recept by Gurmanski zalogajčići

Po struci profesorica turskog jezika i majka dvoje djece Elida iz Sarajeva svoju ljubav prema kuhanju svakodnevno djeli na instagram profilu Gurmanski zalogajčići. "Uživam tražiti zdravije alternative slatkih ali i slanih jela, i iako volim probati jela iz različitih...

Maksuz slatki recept by Elma

Maksuz slatki recept by Elma

Elmas"s kitchen je instagram profil na kojem možete pronaći razne recepte za slatke poslastice i slana jela. Vlasnica ovog profila je novinarka koja već 17 godina eksperimetiše sa hranom. Po zanimanju je kaže, majka dvogodišnje djevojčice. U nastavku pročitajte Elmin...