3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

Ponestaje ideja za aktivnosti tokom vikenda? Nemojte se prepuštati udobnosti kauča, filmskim maratonima i nezdravim grickalicama. Donosimo vam ideje za 3 lokacije u okolini Sarajeva koje možete posjetiti ovog vikenda i otići na izlet. A, kao bonus savjet, dajemo ideje i za piknik-snack.

1. Izletište Barice i Čavljak

U posljednje vrijeme pomalo zapostavljeno izletište. Najjednostavnije je doći automobilom, a vikendom i praznicima moguće je doći i minibusem. Uređenim stazama od Čavljaka možete doći i do vrhova Sarajevskog Ozrena, Crepoljskog, Bukovika, ali i vodopada Skakavca.  Ova izletišta nisu pretjerano bogata dodatnim sadržajima, stoga je idealno za dugu šetnju ili vožnju biciklom. Obavezno ponesite užinu, suho voće i vodu. U povratku sa ovih izletišta, možete zastati i na Sedreniku odakle se pruža predivni pogled na grad Sarajevo. Ovdje možete pronaći link za navigaciju.

2. Izletište Trebević

Trebević je oduvijek omiljeno izletište Sarajlija. Međutim, umjesto da ovog vikenda odete i popijete kafu u kafićima i hotelima na ovoj planini, iskoristite bogatstvo šumom da udahnete svjež zrak. Ova planina pruža mnoštvo uređenih staza kojima možete šetati bez prevelikog napora. Tu su i natkrivene klupe gdje možete se odmoriti uz čaj iz termosice, grickalice i sendviče. Ova planina je prilagođena i porodicama sa malom djecom, zbog dodatnog sadržaja i mobilijara gdje se mogu zabaviti.

3. Izletište Igman

Jeste li znali da je Igman lokacija sa najvećom koncentracijom ozona u Evropi? Ovaj dragulj je toliko blizu, a prije sezone skijanja ne zaboravite iskoristiti za šetnje kroz šumu koja pogoduje vašim plućima. Naročito je zanimljiv dio oko Igmanske džamije. Naš prijedlog je da se parkirate na Velikom polju i odlučite spontano – da li ćete šetati stazicama po velikom polju, a djeca iskoristiti novouređeni, veliki park; ili ćete se zaputiti prema Igmanskoj džamiji da osjetite blagodati ozona u punom kapacitetu. U obje varijante obezbijedite se hranom i pićem i slatkišima po želji.

Bonus savjet:

Zobena kaša sa suhim voćem i orašastim plodovima

Zobenu kašu možete skuhati na mlijeku ili vodi. Kada se prohladi dodajte med, orašaste plodove i sušeno voće, uz dodatak nekog putera. Možete obogatiti i raznim miksevima iz naše ponude. Kašu spakujte u teglicu i nemate brige da će se prosuti.

Hurme i orašasti plodovi

Bez hurmi ne krećite u duže šetnje! Ovaj saputnik je odličan brzi snack, a možete ih konzumirati same, uz orašaste plodove. Ili pak birajte našu varijantu punjenih hurmi.

Energetske loptice

Iako ovakav slatkiš nije teško napraviti, mi smo se pobrinuli da u njemu objedinimo sve potrebe aktivnih ljudi, užurbanog tempa. Praktično pakovanje, koje možete i zatvoriti ukoliko ne pojedete sve, čini ga praktičnim za sve prilike.

Možda vam se svidi

Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Brzo, jednostavno, ukusno i zdravo Smokva, voćna kraljica koja simbolizuje kasno ljeto i najavu jeseni. Neko ih voli svježe, neko sušene, od njih mogu da se naprave različite slastice za zimu, ali i kolači. Butik ZDRAVE hrane vam donosi brz i jednostavan recept za...

Brza BUTIK salata

Brza BUTIK salata

Ljeto je, temperature su (pre)visoke i ma koliko ste gladni razmišljate samo o zdravim, laganim, hranjivim i obrocima za koje ne treba mnogo vremena da se pripreme. Postoje različite kombinacije za hladne salate i sve ovisi o ličnom ukusi i šta volite da jedete, ali...

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat s povrćem odličan je način da u organizam unesete vlakna i minerale, a u isto vrijeme uživate u neobičnom, ali ukusnom jelu. Batat je bogat i beta karotenom te vitaminom A i za razliku od bliskog rođaka krompira nutritivno bogat, ali kalorijski dosta...

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Karfiol i batat; povrće o kom jako malo znamo, a izuzetno je iskoristivo za pripremu raznih jela tokom cijele godine.  Karfiol je zelenasta i korijenasta biljka koja sadrži kalij, kalcij, magenzij, mangan, željezo, bakar i spektar vitamina B . Karfiol pomaže očuvanju...

Kako koristiti med u kuhanju?

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu.  KAKO ZAMIJENITI...

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2.  Na...

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Miris kuhanog voća uz dašak karanfilića (klinčića) nas vraća u djetinjstvo. Kompot ili hošaf je već stoljećima dio tradicije i sofri. Savršen način da se suho i svježe voće iskoristi, pretvori u poslasticu i iskoristi benefite. Ovaj napitak je naročito koristan zimi,...

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove...