Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Miris kuhanog voća uz dašak karanfilića (klinčića) nas vraća u djetinjstvo. Kompot ili hošaf je već stoljećima dio tradicije i sofri. Savršen način da se suho i svježe voće iskoristi, pretvori u poslasticu i iskoristi benefite. Ovaj napitak je naročito koristan zimi, a uz dodatne savjete možete da izvučete maksimum.

ŠTA SADRŽI KOMPOT?

Kompot kao napitak može da podigne energiju, osnaži imunitet. Ipak, da bismo to postigli, treba izbjeći velike količine rafiniranog šećera. Nezaobilazan je u prvim danima poroda za dojilje, jer nadoknađuje tečnost i potrebne vitamine i minerale, poput vitamina C. Ovisno što ćete ubaciti, time diktirate i sadržaj nutrijenata – suhe šljive za probavu, bobičasto voće za antioksidante, željezo i vitamin C, a dunja za respiratorne probleme.

Kompot može sadržavati svježe voće – poput jabuke, kruške, dunje i bobičastog voća i suho voće – grožđice, brusnice, šljive, smokve, marelica.

KAKO DA KOMPOT ZADRŽI NUTRIJENTE?

Ali kako da zadržite što više nutrijenata, s obzirom da se neka svojstva gube grijanjem?

  1. Najbolje je ne kuhati duže od 5 minuta. Ako se bojite da voće dovoljno omekšati, suho voće možete potopiti u vodi preko noći. 
  2. Kuhajte poklopljeno. 
  3. Klasični recept za kompot koristi voće sa puno šećera, međutim voće je dovoljno slatko i bez zaslađivača. Ukoliko vam ipak nedostaje slatkoće, nakon što se ohladi ispod 40 stepeni, možete dodati med kako bi zadržali svojstva meda.
  4. Svjež kompot kao takav možete držati u frižideru i piti po potrebi, međutim možete ga skladištiti i kao zimnicu, uz pasterizaciju tegli.

KAKO SE PRAVI KOMPOT?

Pravljenje je jednostavno: voće po želji staviti u šerpu i dodati vodu. Ukoliko dodajete šećer, dodajte ga odmah kako bi se otopio. Ne zaboravite klinčiće i štapić cimeta, naročito zimi zbog njihovih anti-upalnog efekta. Sačekajte da prokuha i odlučite koliko želite zadržati nutrijenata – što kraće kuhate, to više nutrijenata zadržavate. Za dodatne vitamine, možete izrezati narandže na ploške i staviti da se kuhaju, pa skloniti pred kraj. 

Uživajte u okusu i mirisu ove brze poslastice.

Možda vam se svidi

TOP 5 namirnica bogatih vlaknima

TOP 5 namirnica bogatih vlaknima

Vlakna su od izuzetne važnosti za pravilan rad probavnog sistema, ali i za funkcionisanje cijelog organizma.  Vlakna se najjednostavnije unose redovnom konzumacijom svježeg voća i povrća, a mi vam otkrivamo koje to namirnice imaju najveću koncentraciju vlakana;...

Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Brzo, jednostavno, ukusno i zdravo Smokva, voćna kraljica koja simbolizuje kasno ljeto i najavu jeseni. Neko ih voli svježe, neko sušene, od njih mogu da se naprave različite slastice za zimu, ali i kolači. Butik ZDRAVE hrane vam donosi brz i jednostavan recept za...

Brza BUTIK salata

Brza BUTIK salata

Ljeto je, temperature su (pre)visoke i ma koliko ste gladni razmišljate samo o zdravim, laganim, hranjivim i obrocima za koje ne treba mnogo vremena da se pripreme. Postoje različite kombinacije za hladne salate i sve ovisi o ličnom ukusi i šta volite da jedete, ali...

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat s povrćem odličan je način da u organizam unesete vlakna i minerale, a u isto vrijeme uživate u neobičnom, ali ukusnom jelu. Batat je bogat i beta karotenom te vitaminom A i za razliku od bliskog rođaka krompira nutritivno bogat, ali kalorijski dosta...

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Karfiol i batat; povrće o kom jako malo znamo, a izuzetno je iskoristivo za pripremu raznih jela tokom cijele godine.  Karfiol je zelenasta i korijenasta biljka koja sadrži kalij, kalcij, magenzij, mangan, željezo, bakar i spektar vitamina B . Karfiol pomaže očuvanju...

Kako koristiti med u kuhanju?

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu.  KAKO ZAMIJENITI...

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2.  Na...

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove...

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

Ponestaje ideja za aktivnosti tokom vikenda? Nemojte se prepuštati udobnosti kauča, filmskim maratonima i nezdravim grickalicama. Donosimo vam ideje za 3 lokacije u okolini Sarajeva koje možete posjetiti ovog vikenda i otići na izlet. A, kao bonus savjet, dajemo ideje...