Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Miris kuhanog voća uz dašak karanfilića (klinčića) nas vraća u djetinjstvo. Kompot ili hošaf je već stoljećima dio tradicije i sofri. Savršen način da se suho i svježe voće iskoristi, pretvori u poslasticu i iskoristi benefite. Ovaj napitak je naročito koristan zimi, a uz dodatne savjete možete da izvučete maksimum.

ŠTA SADRŽI KOMPOT?

Kompot kao napitak može da podigne energiju, osnaži imunitet. Ipak, da bismo to postigli, treba izbjeći velike količine rafiniranog šećera. Nezaobilazan je u prvim danima poroda za dojilje, jer nadoknađuje tečnost i potrebne vitamine i minerale, poput vitamina C. Ovisno što ćete ubaciti, time diktirate i sadržaj nutrijenata – suhe šljive za probavu, bobičasto voće za antioksidante, željezo i vitamin C, a dunja za respiratorne probleme.

Kompot može sadržavati svježe voće – poput jabuke, kruške, dunje i bobičastog voća i suho voće – grožđice, brusnice, šljive, smokve, marelica.

KAKO DA KOMPOT ZADRŽI NUTRIJENTE?

Ali kako da zadržite što više nutrijenata, s obzirom da se neka svojstva gube grijanjem?

  1. Najbolje je ne kuhati duže od 5 minuta. Ako se bojite da voće dovoljno omekšati, suho voće možete potopiti u vodi preko noći. 
  2. Kuhajte poklopljeno. 
  3. Klasični recept za kompot koristi voće sa puno šećera, međutim voće je dovoljno slatko i bez zaslađivača. Ukoliko vam ipak nedostaje slatkoće, nakon što se ohladi ispod 40 stepeni, možete dodati med kako bi zadržali svojstva meda.
  4. Svjež kompot kao takav možete držati u frižideru i piti po potrebi, međutim možete ga skladištiti i kao zimnicu, uz pasterizaciju tegli.

KAKO SE PRAVI KOMPOT?

Pravljenje je jednostavno: voće po želji staviti u šerpu i dodati vodu. Ukoliko dodajete šećer, dodajte ga odmah kako bi se otopio. Ne zaboravite klinčiće i štapić cimeta, naročito zimi zbog njihovih anti-upalnog efekta. Sačekajte da prokuha i odlučite koliko želite zadržati nutrijenata – što kraće kuhate, to više nutrijenata zadržavate. Za dodatne vitamine, možete izrezati narandže na ploške i staviti da se kuhaju, pa skloniti pred kraj. 

Uživajte u okusu i mirisu ove brze poslastice.

Možda vam se svidi

Kako koristiti med u kuhanju?

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu.  KAKO ZAMIJENITI...

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2.  Na...

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove...

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

Ponestaje ideja za aktivnosti tokom vikenda? Nemojte se prepuštati udobnosti kauča, filmskim maratonima i nezdravim grickalicama. Donosimo vam ideje za 3 lokacije u okolini Sarajeva koje možete posjetiti ovog vikenda i otići na izlet. A, kao bonus savjet, dajemo ideje...

Maksuz slani recept by Gurmanski zalogajčići

Maksuz slani recept by Gurmanski zalogajčići

Po struci profesorica turskog jezika i majka dvoje djece Elida iz Sarajeva svoju ljubav prema kuhanju svakodnevno djeli na instagram profilu Gurmanski zalogajčići. "Uživam tražiti zdravije alternative slatkih ali i slanih jela, i iako volim probati jela iz različitih...

Maksuz slatki recept by Elma

Maksuz slatki recept by Elma

Elmas"s kitchen je instagram profil na kojem možete pronaći razne recepte za slatke poslastice i slana jela. Vlasnica ovog profila je novinarka koja već 17 godina eksperimetiše sa hranom. Po zanimanju je kaže, majka dvogodišnje djevojčice. U nastavku pročitajte Elmin...

Tri poklona za “Dan zaljubljenih”

Tri poklona za “Dan zaljubljenih”

Ako vam nedostaje ideja za Dan zaljubljenih mi vam donosimo naše preporuke. Suština poklona je osjećaj koji izazovete kod osobe kojoj poklanjate. Sama činjenica da ste mislili na dragu osobu već mnogo znači, a ako tome dodate i efekat iznenađenja na dobrom ste putu....

Zdravo može biti i slatko!

Zdravo može biti i slatko!

Za gotovo svaki prirodni lijek se savjetuje svakodnevna upotreba u određenim dozama. Zbog ubrzanog načina života nismo nekad u mogućnosti u potpunosti se posvetiti tome a unosimo sve potrebne vitamine i minerale u svoj organizam. Zato vam je Maksuz pripremio Maksuz...