Sumak
3,00KM – 30,00KM
Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok. Sastavni je dio humusa, a koristi se i za pripremu riže i kebaba.
Mljeveni sumak je pomalo kiselkastog ukusa, nalik limunu, ali puno više izbalansiran i manje kiseo. Samo mali prstohvat sumaka svakom jelu daće neodoljivu crvenu boju i svježu ukusnu notu.
Istraživanja su pokazala da pored divne boje i osvežavajuće arome, sumak ima i mnoga ljekvita svojstva, antigljivična, antivirusna, antioksidantska i antiupalna.
Sadrži veoma zavidne količine vitamina C, proteine, vlakna i minerale poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora.
Ova biljka i začin ima snažna dijuretska svojstva i koristio se kao lijek za lošu probavu. Pored toga poznata je njegova upotreba za smanjanje povišene temperature, za liječenje artritisa, kožnih upala te respiratonih problama kao što su bronhitis, prehlada i gripa.
Istraživanja sprovedena u Njemačkoj pokazala su da sumak ima snažno djelovanje u borbi protiv gljivičnih oboljenja i nalazi se u mnogim kremama i lijekovima namijenjenim za liječenje gljivica.
Istraživanja su također potvrdila da je sumak veoma efektan kad je u pitanju hiperglihemija, dijabetes i gojaznost.
Sumak se obično koristi za jela mediteranske i bliskoistočne kuhinje. Možete ga koristiti za suhe i mokre marinade i preljeve za salate, ali njegova aroma će se najbolje osjetiti ako njime posipate jelo netom prije služenja.
Savršeno se slaže sa janjetinom, grilovanim povrćem, piletinom i ribom, a humusu daje zaista čarobnu aromu.
Dostava
Dostavu realizujemo isti dan ukoliko narudžbu zaprimimo do 12 sati
Sigurnost
Niste zadovoljni proizvodom, javite nam se kako bismo pronašli najbolje rješenje i za vas i za nas
Plaćanje
Naše proizvode možete platiti direktno putem naše stranice ili pouzećem. Izaberite način koji vam najviše odgovara.