Sumak

3,00KM30,00KM

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok. Sastavni je dio humusa, a koristi se i za pripremu riže i kebaba.

Mljeveni sumak je pomalo kiselkastog ukusa, nalik limunu, ali puno više izbalansiran i manje kiseo. Samo mali prstohvat sumaka svakom jelu daće neodoljivu crvenu boju i svježu ukusnu notu.

Istraživanja su pokazala da pored divne boje i osvežavajuće arome, sumak ima i mnoga ljekvita svojstva, antigljivična, antivirusna, antioksidantska i antiupalna.

Sadrži veoma zavidne količine vitamina C, proteine, vlakna i minerale poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora.

Ova biljka i začin ima snažna dijuretska svojstva i koristio se kao lijek za lošu probavu. Pored toga poznata je njegova upotreba za smanjanje povišene temperature, za liječenje artritisa, kožnih upala te respiratonih problama kao što su bronhitis, prehlada i gripa.

Istraživanja sprovedena u Njemačkoj pokazala su da sumak ima snažno djelovanje u borbi protiv gljivičnih oboljenja i nalazi se u mnogim kremama i lijekovima namijenjenim za liječenje gljivica.

Istraživanja su također potvrdila da je sumak veoma efektan kad je u pitanju hiperglihemija, dijabetes i gojaznost.

Sumak se obično koristi za jela mediteranske i bliskoistočne kuhinje. Možete ga koristiti za suhe i mokre marinade i preljeve za salate, ali njegova aroma će se najbolje osjetiti ako njime posipate jelo netom prije služenja.
Savršeno se slaže sa janjetinom, grilovanim povrćem, piletinom i ribom, a humusu daje zaista čarobnu aromu.

SKU: bzh_sumak Kategorija:

Dostava

Dostavu realizujemo isti dan ukoliko narudžbu zaprimimo do 12 sati

Sigurnost

Niste zadovoljni proizvodom, javite nam se kako bismo pronašli najbolje rješenje i za vas i za nas

Plaćanje

Naše proizvode možete platiti direktno putem naše stranice ili pouzećem. Izaberite način koji vam najviše odgovara.