Vlakna su od izuzetne važnosti za pravilan rad probavnog sistema, ali i za funkcionisanje cijelog organizma.
Vlakna se najjednostavnije unose redovnom konzumacijom svježeg voća i povrća, a mi vam otkrivamo koje to namirnice imaju najveću koncentraciju vlakana;
KRUŠKE
Kruške ne samo da imaju visoku koncentraciju vlakana u svom sastavu već djeluju i antioksidativno te se kao takve preporučuju za što češću konzumaciju. Kruške je najbolje konzumirati u potpunosti svježe, ali pozitivna svojstva zadržavaju i nakon termičke obrade.
JABUKE
Jedna od najpopularnijih voćki na našim prostorima i skoro da ne postoji osoba koja može reći da ne voli jabuke. Kod nas možete pronaći nekoliko sorti, a sve imaju jednak efekat na organizam kad je u pitanju unos vlakana.
MRKVA
Mrkva je bogata vitaminom K i beta-karotenom, a krasi je i karakteristika da posjeduje visoku koncentraciju vlakana, a pored svega navedenog je i moćan antioksidant. Možete je konzumirati svježu u salatama ili termički obrađenu, a njena svojstva se neće promjeniti.
BATAT
Batat je slatki krompir koji se na našem području pojavio tek prije nekoliko godina, ali je zbog svog specifičnog ukusa i benefita koje pruža postao brzo popularan i često se upotrebljava u pripremi jela.
Batat je bogat kalijem, manganom i vlaknima čiji unos je neophodan za pravilano funkcionisanje probave.
AVOKADO
Avokado, namirnica koja se voli ili ne voli i definitivno nije nešto što se uklapa u svakodnevno kuhanje. Zapostavljeni avokado je bogat zdravim masnoćama, ali i vlaknima te zbog svojih karakteristika se preporučuje osobama koje imaju problema sa lošim holesterolom.