Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Brzo, jednostavno, ukusno i zdravo

Smokva, voćna kraljica koja simbolizuje kasno ljeto i najavu jeseni. Neko ih voli svježe, neko sušene, od njih mogu da se naprave različite slastice za zimu, ali i kolači.

Butik ZDRAVE hrane vam donosi brz i jednostavan recept za pripremu kolača sa smokvama koji ne sadrži brašno ni dodatni šećer, a oduševiće vas njegov ukus.

POTREBNI SASTOJCI:

  • Svježe i zrele smokve
  • Ovsene pahuljice
  • Jaja
  • Med
  • prašak za pecivo po želji

Ovsene pahuljice sameljite u blenderu dok ne dobijete brašnastu teksturu. Po želji možete dodati i prašak za pecivo ukoliko želite da kolač ima prhku strukturu, ali nije obavezno. Dodajte vodu i jaja, ručno umutite i ostavite da smjesa odstoji 10ak minuta. Tekstura smjese treba biti srednje gusta, malo gušća od one za palačinke.

Zagrijte rernu na 220 stepeni.

Na pleh za pečenje postavite papir, izlijte prethodno pripremljenu smjesu i poredajte smokve koje ste prethodno oprali, otkinuli repove i prepolovili.

Na izlivenu smjesu u pleh dodajte kašiku meda i stavite u zagrijanu rernu, ali smanjite temperaturu na 180. Pecite 10ak minuta, izvadite iz rerne i dodajte još malo meda na vrh.

Vratite u rernu na istu temperaturu još nekoliko minuta dok površina ne dobije zlatno smeđu boju i hrskavost.

Izvadite iz rerne i kolač prebacite na pamučnu kuhinjsku krpu da upije višak tečnosti. Kolač sjecite i poslužite dok je topao uz kuglu sladoleda ili potpuno rashlađen uz još malo meda.

UŽIVAJTE u savršenom ljetnom slatkišu!

Dodatna napomena: kołač konzumirati unutar 24h zbog prirodne karakteristike svježe smokve i procesu fermentiranja.

Možda vam se svidi

TOP 5 namirnica bogatih vlaknima

TOP 5 namirnica bogatih vlaknima

Vlakna su od izuzetne važnosti za pravilan rad probavnog sistema, ali i za funkcionisanje cijelog organizma.  Vlakna se najjednostavnije unose redovnom konzumacijom svježeg voća i povrća, a mi vam otkrivamo koje to namirnice imaju najveću koncentraciju vlakana;...

Brza BUTIK salata

Brza BUTIK salata

Ljeto je, temperature su (pre)visoke i ma koliko ste gladni razmišljate samo o zdravim, laganim, hranjivim i obrocima za koje ne treba mnogo vremena da se pripreme. Postoje različite kombinacije za hladne salate i sve ovisi o ličnom ukusi i šta volite da jedete, ali...

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat s povrćem odličan je način da u organizam unesete vlakna i minerale, a u isto vrijeme uživate u neobičnom, ali ukusnom jelu. Batat je bogat i beta karotenom te vitaminom A i za razliku od bliskog rođaka krompira nutritivno bogat, ali kalorijski dosta...

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Karfiol i batat; povrće o kom jako malo znamo, a izuzetno je iskoristivo za pripremu raznih jela tokom cijele godine.  Karfiol je zelenasta i korijenasta biljka koja sadrži kalij, kalcij, magenzij, mangan, željezo, bakar i spektar vitamina B . Karfiol pomaže očuvanju...

Kako koristiti med u kuhanju?

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu.  KAKO ZAMIJENITI...

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2.  Na...

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Miris kuhanog voća uz dašak karanfilića (klinčića) nas vraća u djetinjstvo. Kompot ili hošaf je već stoljećima dio tradicije i sofri. Savršen način da se suho i svježe voće iskoristi, pretvori u poslasticu i iskoristi benefite. Ovaj napitak je naročito koristan zimi,...

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove...

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

Ponestaje ideja za aktivnosti tokom vikenda? Nemojte se prepuštati udobnosti kauča, filmskim maratonima i nezdravim grickalicama. Donosimo vam ideje za 3 lokacije u okolini Sarajeva koje možete posjetiti ovog vikenda i otići na izlet. A, kao bonus savjet, dajemo ideje...