Brzo, jednostavno, ukusno i zdravo
Smokva, voćna kraljica koja simbolizuje kasno ljeto i najavu jeseni. Neko ih voli svježe, neko sušene, od njih mogu da se naprave različite slastice za zimu, ali i kolači.
Butik ZDRAVE hrane vam donosi brz i jednostavan recept za pripremu kolača sa smokvama koji ne sadrži brašno ni dodatni šećer, a oduševiće vas njegov ukus.
POTREBNI SASTOJCI:
- Svježe i zrele smokve
- Ovsene pahuljice
- Jaja
- Med
- prašak za pecivo po želji
Ovsene pahuljice sameljite u blenderu dok ne dobijete brašnastu teksturu. Po želji možete dodati i prašak za pecivo ukoliko želite da kolač ima prhku strukturu, ali nije obavezno. Dodajte vodu i jaja, ručno umutite i ostavite da smjesa odstoji 10ak minuta. Tekstura smjese treba biti srednje gusta, malo gušća od one za palačinke.
Zagrijte rernu na 220 stepeni.
Na pleh za pečenje postavite papir, izlijte prethodno pripremljenu smjesu i poredajte smokve koje ste prethodno oprali, otkinuli repove i prepolovili.
Na izlivenu smjesu u pleh dodajte kašiku meda i stavite u zagrijanu rernu, ali smanjite temperaturu na 180. Pecite 10ak minuta, izvadite iz rerne i dodajte još malo meda na vrh.
Vratite u rernu na istu temperaturu još nekoliko minuta dok površina ne dobije zlatno smeđu boju i hrskavost.
Izvadite iz rerne i kolač prebacite na pamučnu kuhinjsku krpu da upije višak tečnosti. Kolač sjecite i poslužite dok je topao uz kuglu sladoleda ili potpuno rashlađen uz još malo meda.
UŽIVAJTE u savršenom ljetnom slatkišu!
Dodatna napomena: kołač konzumirati unutar 24h zbog prirodne karakteristike svježe smokve i procesu fermentiranja.