Pečeni batat i povrće

Pečeni batat s povrćem odličan je način da u organizam unesete vlakna i minerale, a u isto vrijeme uživate u neobičnom, ali ukusnom jelu.

Batat je bogat i beta karotenom te vitaminom A i za razliku od bliskog rođaka krompira nutritivno bogat, ali kalorijski dosta prihvatljiviji. Ako vodite računa o broju kalorija onda je batat pravi izbor.

Potrebno je:

– batat

– hokaido tikva

– brokula, karfiol i malo šampinjona

– crveni luk i začini po želji

Rernu zagrijte na 220 stepeni. U međuvremenu povrće operite, isjeckajte na željenu veličinu, dodajte sol, papar i malo maslinovog ulja. 

Pustite povrće nekoliko minuta da stoji, a u tepsiju stavite papir za pečenje. Sve zajedno stavite u rernu na 20ak minuta. 

Brzim i ne predugim izlaganjem toploti povrće će zadržati svoja nutritivna svojstva i postati ukusan obrok. Ako niste ljubitelji samo povrća možete dodati i sitno nariban parmezan za intenzivniji ukus. 

Prijatno!

Možda vam se svidi

TOP 5 namirnica bogatih vlaknima

TOP 5 namirnica bogatih vlaknima

Vlakna su od izuzetne važnosti za pravilan rad probavnog sistema, ali i za funkcionisanje cijelog organizma.  Vlakna se najjednostavnije unose redovnom konzumacijom svježeg voća i povrća, a mi vam otkrivamo koje to namirnice imaju najveću koncentraciju vlakana;...

Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Brzo, jednostavno, ukusno i zdravo Smokva, voćna kraljica koja simbolizuje kasno ljeto i najavu jeseni. Neko ih voli svježe, neko sušene, od njih mogu da se naprave različite slastice za zimu, ali i kolači. Butik ZDRAVE hrane vam donosi brz i jednostavan recept za...

Brza BUTIK salata

Brza BUTIK salata

Ljeto je, temperature su (pre)visoke i ma koliko ste gladni razmišljate samo o zdravim, laganim, hranjivim i obrocima za koje ne treba mnogo vremena da se pripreme. Postoje različite kombinacije za hladne salate i sve ovisi o ličnom ukusi i šta volite da jedete, ali...

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Karfiol i batat; povrće o kom jako malo znamo, a izuzetno je iskoristivo za pripremu raznih jela tokom cijele godine.  Karfiol je zelenasta i korijenasta biljka koja sadrži kalij, kalcij, magenzij, mangan, željezo, bakar i spektar vitamina B . Karfiol pomaže očuvanju...

Kako koristiti med u kuhanju?

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu.  KAKO ZAMIJENITI...

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2.  Na...

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Miris kuhanog voća uz dašak karanfilića (klinčića) nas vraća u djetinjstvo. Kompot ili hošaf je već stoljećima dio tradicije i sofri. Savršen način da se suho i svježe voće iskoristi, pretvori u poslasticu i iskoristi benefite. Ovaj napitak je naročito koristan zimi,...

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove...

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

Ponestaje ideja za aktivnosti tokom vikenda? Nemojte se prepuštati udobnosti kauča, filmskim maratonima i nezdravim grickalicama. Donosimo vam ideje za 3 lokacije u okolini Sarajeva koje možete posjetiti ovog vikenda i otići na izlet. A, kao bonus savjet, dajemo ideje...