Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Karfiol i batat; povrće o kom jako malo znamo, a izuzetno je iskoristivo za pripremu raznih jela tokom cijele godine. 

Karfiol je zelenasta i korijenasta biljka koja sadrži kalij, kalcij, magenzij, mangan, željezo, bakar i spektar vitamina B . Karfiol pomaže očuvanju cjelog organizma. Pozitivna svojstva karfiola se ne gube termičkom obradom pa je pogodan za pripremu toplih predjela i jela, zavisno od drugih sastojaka sa kojima se kombinuje. 

Karfiol se najčešće upotrebljava za pripremu juhe pa vam donosimo jednostavan i brz recept koji ćete sigurno zavoljeti i često pripremati u svojoj kuhinji. 

Sastojci potrebni za pripremu su;

– Svježi karfiol 

– Batat 

– vrhnje za kuhanje

– crveni i bijeli luk

– sol, papar i muskatni oraščić

– maslinovo ulje

Koristite duboku tavu u kojoj ćete na malo maslinovog ulja propirjati bijeli i crveni luk koji ste prethodno sitno isjeckali. Luk ne morate dugo pirjati i biće dovoljno kad poprimi zlatnu boju.  Batat ogulite i narežite na kockice srednje veličine, a karfiolu odvojite cvjetove od stabljike pa sve zajedno dodajte u tavu. 

Dodajte malo vode samo da biste povrće termički obradili odnosno skuhali uz povremeno miješanje. 

Nakon što povrće bude skuhano smanjite temperaturu i nakon 10ak minuta sklonite tavu sa izvora toplote, pričekajte nekoliko minuta i štapnim mikserom sve sjedinite.

Vodite računa o količini vode koju dodajete jer je potrebno da smjesa ne bude previše vodenasta.

Jako je bitno da prije dodavanja vrhnja za kuhanje pustite nekoliko minuta da se izmiksani batat i karfiol ohlade. 

Nakon što sve spojite zajedno vratite na laganu vatru, miješajte s vremena na vrijeme i dodajte sol i papar po želji. 

Ukoliko volite intenzivniji ukus preporučujemo da u juhu dodate i muskatni oraščić koji će dati posebnu notu ovom toplom predjelu.

Juhu možete poslužiti blago zagrijanu uz prepečene kriške hljeba, a ako ste ljubitelj svježe salate predjelo vrlo lako možete pretvoriti u glavno jelo koje je nutritivno dovoljno bogato da upotpuni cijeli obrok. 

Prijatno!

Možda vam se svidi

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat s povrćem odličan je način da u organizam unesete vlakna i minerale, a u isto vrijeme uživate u neobičnom, ali ukusnom jelu. Batat je bogat i beta karotenom te vitaminom A i za razliku od bliskog rođaka krompira nutritivno bogat, ali kalorijski dosta...

Kako koristiti med u kuhanju?

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu.  KAKO ZAMIJENITI...

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2.  Na...

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Miris kuhanog voća uz dašak karanfilića (klinčića) nas vraća u djetinjstvo. Kompot ili hošaf je već stoljećima dio tradicije i sofri. Savršen način da se suho i svježe voće iskoristi, pretvori u poslasticu i iskoristi benefite. Ovaj napitak je naročito koristan zimi,...

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove...

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

Ponestaje ideja za aktivnosti tokom vikenda? Nemojte se prepuštati udobnosti kauča, filmskim maratonima i nezdravim grickalicama. Donosimo vam ideje za 3 lokacije u okolini Sarajeva koje možete posjetiti ovog vikenda i otići na izlet. A, kao bonus savjet, dajemo ideje...

Maksuz slani recept by Gurmanski zalogajčići

Maksuz slani recept by Gurmanski zalogajčići

Po struci profesorica turskog jezika i majka dvoje djece Elida iz Sarajeva svoju ljubav prema kuhanju svakodnevno djeli na instagram profilu Gurmanski zalogajčići. "Uživam tražiti zdravije alternative slatkih ali i slanih jela, i iako volim probati jela iz različitih...

Maksuz slatki recept by Elma

Maksuz slatki recept by Elma

Elmas"s kitchen je instagram profil na kojem možete pronaći razne recepte za slatke poslastice i slana jela. Vlasnica ovog profila je novinarka koja već 17 godina eksperimetiše sa hranom. Po zanimanju je kaže, majka dvogodišnje djevojčice. U nastavku pročitajte Elmin...