Karfiol i batat; povrće o kom jako malo znamo, a izuzetno je iskoristivo za pripremu raznih jela tokom cijele godine.
Karfiol je zelenasta i korijenasta biljka koja sadrži kalij, kalcij, magenzij, mangan, željezo, bakar i spektar vitamina B . Karfiol pomaže očuvanju cjelog organizma. Pozitivna svojstva karfiola se ne gube termičkom obradom pa je pogodan za pripremu toplih predjela i jela, zavisno od drugih sastojaka sa kojima se kombinuje.
Karfiol se najčešće upotrebljava za pripremu juhe pa vam donosimo jednostavan i brz recept koji ćete sigurno zavoljeti i često pripremati u svojoj kuhinji.
Sastojci potrebni za pripremu su;
– Svježi karfiol
– Batat
– vrhnje za kuhanje
– crveni i bijeli luk
– sol, papar i muskatni oraščić
– maslinovo ulje
Koristite duboku tavu u kojoj ćete na malo maslinovog ulja propirjati bijeli i crveni luk koji ste prethodno sitno isjeckali. Luk ne morate dugo pirjati i biće dovoljno kad poprimi zlatnu boju. Batat ogulite i narežite na kockice srednje veličine, a karfiolu odvojite cvjetove od stabljike pa sve zajedno dodajte u tavu.
Dodajte malo vode samo da biste povrće termički obradili odnosno skuhali uz povremeno miješanje.
Nakon što povrće bude skuhano smanjite temperaturu i nakon 10ak minuta sklonite tavu sa izvora toplote, pričekajte nekoliko minuta i štapnim mikserom sve sjedinite.
Vodite računa o količini vode koju dodajete jer je potrebno da smjesa ne bude previše vodenasta.
Jako je bitno da prije dodavanja vrhnja za kuhanje pustite nekoliko minuta da se izmiksani batat i karfiol ohlade.
Nakon što sve spojite zajedno vratite na laganu vatru, miješajte s vremena na vrijeme i dodajte sol i papar po želji.
Ukoliko volite intenzivniji ukus preporučujemo da u juhu dodate i muskatni oraščić koji će dati posebnu notu ovom toplom predjelu.
Juhu možete poslužiti blago zagrijanu uz prepečene kriške hljeba, a ako ste ljubitelj svježe salate predjelo vrlo lako možete pretvoriti u glavno jelo koje je nutritivno dovoljno bogato da upotpuni cijeli obrok.
Prijatno!