Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Karfiol i batat; povrće o kom jako malo znamo, a izuzetno je iskoristivo za pripremu raznih jela tokom cijele godine. 

Karfiol je zelenasta i korijenasta biljka koja sadrži kalij, kalcij, magenzij, mangan, željezo, bakar i spektar vitamina B . Karfiol pomaže očuvanju cjelog organizma. Pozitivna svojstva karfiola se ne gube termičkom obradom pa je pogodan za pripremu toplih predjela i jela, zavisno od drugih sastojaka sa kojima se kombinuje. 

Karfiol se najčešće upotrebljava za pripremu juhe pa vam donosimo jednostavan i brz recept koji ćete sigurno zavoljeti i često pripremati u svojoj kuhinji. 

Sastojci potrebni za pripremu su;

– Svježi karfiol 

– Batat 

– vrhnje za kuhanje

– crveni i bijeli luk

– sol, papar i muskatni oraščić

– maslinovo ulje

Koristite duboku tavu u kojoj ćete na malo maslinovog ulja propirjati bijeli i crveni luk koji ste prethodno sitno isjeckali. Luk ne morate dugo pirjati i biće dovoljno kad poprimi zlatnu boju.  Batat ogulite i narežite na kockice srednje veličine, a karfiolu odvojite cvjetove od stabljike pa sve zajedno dodajte u tavu. 

Dodajte malo vode samo da biste povrće termički obradili odnosno skuhali uz povremeno miješanje. 

Nakon što povrće bude skuhano smanjite temperaturu i nakon 10ak minuta sklonite tavu sa izvora toplote, pričekajte nekoliko minuta i štapnim mikserom sve sjedinite.

Vodite računa o količini vode koju dodajete jer je potrebno da smjesa ne bude previše vodenasta.

Jako je bitno da prije dodavanja vrhnja za kuhanje pustite nekoliko minuta da se izmiksani batat i karfiol ohlade. 

Nakon što sve spojite zajedno vratite na laganu vatru, miješajte s vremena na vrijeme i dodajte sol i papar po želji. 

Ukoliko volite intenzivniji ukus preporučujemo da u juhu dodate i muskatni oraščić koji će dati posebnu notu ovom toplom predjelu.

Juhu možete poslužiti blago zagrijanu uz prepečene kriške hljeba, a ako ste ljubitelj svježe salate predjelo vrlo lako možete pretvoriti u glavno jelo koje je nutritivno dovoljno bogato da upotpuni cijeli obrok. 

Prijatno!

Možda vam se svidi

TOP 5 namirnica bogatih vlaknima

TOP 5 namirnica bogatih vlaknima

Vlakna su od izuzetne važnosti za pravilan rad probavnog sistema, ali i za funkcionisanje cijelog organizma.  Vlakna se najjednostavnije unose redovnom konzumacijom svježeg voća i povrća, a mi vam otkrivamo koje to namirnice imaju najveću koncentraciju vlakana;...

Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Brzo, jednostavno, ukusno i zdravo Smokva, voćna kraljica koja simbolizuje kasno ljeto i najavu jeseni. Neko ih voli svježe, neko sušene, od njih mogu da se naprave različite slastice za zimu, ali i kolači. Butik ZDRAVE hrane vam donosi brz i jednostavan recept za...

Brza BUTIK salata

Brza BUTIK salata

Ljeto je, temperature su (pre)visoke i ma koliko ste gladni razmišljate samo o zdravim, laganim, hranjivim i obrocima za koje ne treba mnogo vremena da se pripreme. Postoje različite kombinacije za hladne salate i sve ovisi o ličnom ukusi i šta volite da jedete, ali...

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat s povrćem odličan je način da u organizam unesete vlakna i minerale, a u isto vrijeme uživate u neobičnom, ali ukusnom jelu. Batat je bogat i beta karotenom te vitaminom A i za razliku od bliskog rođaka krompira nutritivno bogat, ali kalorijski dosta...

Kako koristiti med u kuhanju?

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu.  KAKO ZAMIJENITI...

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2.  Na...

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Miris kuhanog voća uz dašak karanfilića (klinčića) nas vraća u djetinjstvo. Kompot ili hošaf je već stoljećima dio tradicije i sofri. Savršen način da se suho i svježe voće iskoristi, pretvori u poslasticu i iskoristi benefite. Ovaj napitak je naročito koristan zimi,...

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove...

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

Ponestaje ideja za aktivnosti tokom vikenda? Nemojte se prepuštati udobnosti kauča, filmskim maratonima i nezdravim grickalicama. Donosimo vam ideje za 3 lokacije u okolini Sarajeva koje možete posjetiti ovog vikenda i otići na izlet. A, kao bonus savjet, dajemo ideje...

Tri brza recepta za koje vam treba paradajz sos

Tri brza recepta za koje vam treba paradajz sos

Za sve ono brze obroke koje želite da budu gotovi dok se ukućani raspreme, najvažnije je da imate dobar sos od paradajza u zalihi. Treba vam recept? Donosimo vam tri prijedloga.