Zašto je Maksuz Imunopekmez zdrav za cijeli organizam? Objasnila nutricionistkinja!

Sastav domaćeg pekmeza prema istraživanjima ima trostruko veću vrijednost polifenola u odnosu na sok jabuke. To su antioksidansi koji zbog specifične biološke aktivnosti pomažu u zaštiti srca, krvnih sudova i imunog sistema. Istraživani su kao potencijala prevencije hroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja.

Tajna Klisura, nutricionistkinja je za Butik zdrave hrane Zelenara objasnila da li mogu određene namirnice djelovati terapijski na organizam i kako Imuno pekmez djeluje na naš organizam tačnije kvalitetne namirnice koje su u njegovom sastavu.

foto: Aida Slamnik

“Određene namirnice po svom sastavu i svojstvima zaista mogu djelovati terapijski, te se zbog toga često koriste za razne pripravke ljekovitih epiteta. Iako prirodna, neprerađena hrana ne može biti naš lijek (u smislu liječenja posljedica i simptoma bolesti) ona je definitivno način da preventivno djelujemo na nastanak raznih oboljenja i ublažimo njihove simptome.”, objasnila je Tajna.

Koštunjičavo voće koje se nalazi u Maksuz Imunopekmezu osim što je ukusno bogato je i biološki aktivnim tvarima.

“Koštunjavo/orašasto voće je jedan od najkvalitetnijih izvora omega-6 i omega-3 nezasićenih masnih kiselina, bogati su biljnim proteinima, te ostalim važnim biološki aktivnim tvarima koji sveukupno višestruko pozitivno djeluju na organizam, te bi trebalo da budu u sastavu svakodnevnog jelovnika u maloj količini. Nose visoku energetsku vrijednost te se preporučuje konzumirati ih umjereno”, rekla je Tajna. Sjeme konoplje je povezano sa prevencijom koronarnih oboljenja zato nismo štedjeli na količini koja se nalazi u Maksuz Imunopekmezu.

“Sjemenke biljke konoplje, su tehnički vrsta oraha i mogu se jesti sirove ili koristiti da se pravi mlijeko, ulje, zamjene za sir i slično. Odličan su izvor proteina, jer sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina, istraživanja kažu da se protein porijekolom iz konoplje vrlo dobro apsorbuju u našem tijelu. Pored proteina, odličan su izvor i omega-3 i omega-6 masnih kiselina (posebno linolenskom masnom kiselinom) te se zbog toga mogu pomoći u održavanju balansiranog nivoa krvnog holesterola, imunog sistema i regulaciji metabolizma. Bogate su i magnezijumom koji je značajan za zdravlje kardiovaskularnog sistema”, istakla je nutricionistkinja.

Za sve one koji imaju problema sa željezom riješenje je u sjemenu koprive.

“Sjemenke koprive su bogate željezom, kalcijumom, magnezijumom, manganom, beta-karotenom, folatima I vitaminom C. Najnutritivniji su dio biljke koprive. Koriste se suhe ili blanširane. Važno je naglasiti da se ne preporučuju osobama koje imaju histaminske alergije i trudnicama”, naglasila je Klisura.

ZAŠTO TREBATE JESTI MAKSUZ IMUNOPEKMEZ SVAKOGA DANA?

Za sve one koji se bave sportom, ali i sve one koji se osjećaju iscrpljeni i bez energije tu je Maksuz Imuno pekmez.

“S obzirom na kombinaciju orašastog voća, sušenog voća poput grožđica i brusnica, sjemenki tikve, susama, lana, suncokreta, konoplje i koprive, te cimeta i kokosa – u ovom proizvodu zaista dobijamo pregršt nutrijenata koje, vrlo moguće, ne unosimo dovoljno u svakodnevnoj prehrani. Ono što je meni posebno važno je provjereno porijeklo samih sastojaka i njihov kvalitet. Imuno pekmez ima široku upotrebu, te može biti sastavni dio prehrane za sve uzrasne skupine, te se svakako preporučuje i sportistima, kako zbog svog nutritivnog bogastva tako I zbog energetsko bogatog sastava. Odličan je način da neposredno prije fizičke aktivnosti unesemo kvalitetnu energiju u kombinaciji prostih ugljikohidrata (pekmez od jabuka, sušeno voće), zdravih masti (orašasto voće i sjemenke), te cimeta koji dokazano pozitivno djeluje i procesima regulacije nivoa šećera u krvi. Ova kombinacija nutrijenata osigurava postepeno otpuštanje energije i glukoze u krvotok, gdje neće doći do brzog pada”, zaključila je Tajna.

Pitate se gdje da kupite Imunopekmez? Naručite ga na korpa.ba, kupite u Bingu ili Butiku zdrave hrane Zelenara.

Možda vam se svidi

TOP 5 namirnica bogatih vlaknima

TOP 5 namirnica bogatih vlaknima

Vlakna su od izuzetne važnosti za pravilan rad probavnog sistema, ali i za funkcionisanje cijelog organizma.  Vlakna se najjednostavnije unose redovnom konzumacijom svježeg voća i povrća, a mi vam otkrivamo koje to namirnice imaju najveću koncentraciju vlakana;...

Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Kolač sa smokvama bez brašna i šećera

Brzo, jednostavno, ukusno i zdravo Smokva, voćna kraljica koja simbolizuje kasno ljeto i najavu jeseni. Neko ih voli svježe, neko sušene, od njih mogu da se naprave različite slastice za zimu, ali i kolači. Butik ZDRAVE hrane vam donosi brz i jednostavan recept za...

Brza BUTIK salata

Brza BUTIK salata

Ljeto je, temperature su (pre)visoke i ma koliko ste gladni razmišljate samo o zdravim, laganim, hranjivim i obrocima za koje ne treba mnogo vremena da se pripreme. Postoje različite kombinacije za hladne salate i sve ovisi o ličnom ukusi i šta volite da jedete, ali...

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat i povrće

Pečeni batat s povrćem odličan je način da u organizam unesete vlakna i minerale, a u isto vrijeme uživate u neobičnom, ali ukusnom jelu. Batat je bogat i beta karotenom te vitaminom A i za razliku od bliskog rođaka krompira nutritivno bogat, ali kalorijski dosta...

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Brza i jednostavna juha od karfiola i batata

Karfiol i batat; povrće o kom jako malo znamo, a izuzetno je iskoristivo za pripremu raznih jela tokom cijele godine.  Karfiol je zelenasta i korijenasta biljka koja sadrži kalij, kalcij, magenzij, mangan, željezo, bakar i spektar vitamina B . Karfiol pomaže očuvanju...

Kako koristiti med u kuhanju?

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu.  KAKO ZAMIJENITI...

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Kako spriječiti nagle skokove šećera u krvi?

Nagli oscilacije šećera u krvi se dešavaju usljed nepravilne ishrane i kombinacije namirnica. Kratkoročno, to uzrokuje letargiju i osjećaj gladi. Na duge staze, može se desiti da se šećer ne može tako jednostavno spustiti, što može dovesti do dijabetesa tip 2.  Na...

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Dobrobit za dušu i tijelo: Kompot

Miris kuhanog voća uz dašak karanfilića (klinčića) nas vraća u djetinjstvo. Kompot ili hošaf je već stoljećima dio tradicije i sofri. Savršen način da se suho i svježe voće iskoristi, pretvori u poslasticu i iskoristi benefite. Ovaj napitak je naročito koristan zimi,...

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Pečeni kesten i slatka bundeva iz rerne

Jesenje delicije, kesten i bundeva, za mnoge predstavljaju pravu poslasticu. Asociraju na djetinjstvo, okupljanje i druženje. Mirisi nam bude emocije, a nesumnjivo da miris pečenog kestena i bundeve potiče oksitocin – hormon sreće. Ovaj put vam donosimo recepte za ove...

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

3 ideje za izlet u okolini Sarajeva

Ponestaje ideja za aktivnosti tokom vikenda? Nemojte se prepuštati udobnosti kauča, filmskim maratonima i nezdravim grickalicama. Donosimo vam ideje za 3 lokacije u okolini Sarajeva koje možete posjetiti ovog vikenda i otići na izlet. A, kao bonus savjet, dajemo ideje...